abonneren

TuneUp Utilities 2013

Een pc wordt door de jaren geen steeds trager, omdat hij gaandeweg vol komt te zitten met allerlei onzinprogramma's en -bestanden. Met opschoonsoftware kan je je computer een goede poetsbeurt geven. Welk programma werkt het best?

TuneUp lijkt heel erg veel op WinOptimizer (zie verderop). Wanneer je de interfaces van beide programma's naast elkaar houdt, zou je zweren dat het om hetzelfde programma gaat. Toch heeft TuneUp een heel andere maker, namelijk de TuneUp corporation. Het programma is niet gratis en zelfs relatief duur: € 39,95.

TuneUp Utilities is wel een relatief compleet pakket. Net als bij de andere programma's is er een defragmentatietool (de TuneUp Disk Doctor), zijn er onderhoudsscans (die je zelf kunt customizen en automatisch kunt laten afspelen) en is er een opstartmanager. Bovendien heeft TuneUp verschillende adviestools die je niet bij andere programma's ziet. Zo is er een onderhoudscentrum waar je tips krijgt hoe je je pc beter kunt beveiligen of sneller kunt laten lopen. Daarnaast kan je een TuneUp-profiel aanmaken waarin je verwachtingen voor je internetsnelheid en grafische prestaties kunt aangeven. TuneUp zal vervolgens op basis van de verstrekte informatie aanbevelingen geven voor je instellingen. Zodoende is TuneUp meer een soort uitgebreid onderhoudscentrum van je pc dan puur een map-, browser- en diskcleaner.

Een sterk punt van TuneUp is de relatief grote controle die je als gebruiker hebt op je onderhoudsscans. Je kan per type bestand, map of schijf aangeven wat en hoe je een verwerking wilt doorvoeren. De meeste programma's bieden maar één optimalisatiescan, maar bij TuneUp kan je er drie verschillende configureren. Zodoende hoef je niet meteen de zwaarste scan door te voeren. Daarnaast heb je de beschikking over erg goede beschrijvingen en uitleg. Hierdoor weet je ook van tevoren wat je precies gaat weggooien. Bovendien bevatten de adviestools van TuneUp handleidingen waarmee je verbeteringen in programma's kunt instellen. Dat is een stapje beter dan Glary Utilities, dat enkel een snelkoppeling naar de Windows-tools biedt.

Hoewel de interface van het programma dus erg lijkt op WinOptimizer, is hij wel iets makkelijker. Als gebruiker heb je de keuze tussen twee weergaveschermen, één met verschillende categorieën en één met alle opties in één scherm. TuneUp mist een community van gebruikers die software waardeert, maar heeft wél een ingebouwde Facebook-link.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Tools

Tags: tuneup utilities

Nieuws headlines

Laatste reactie