abonneren

TuneUp Utilities 2011

De vorige versie van TuneUp Utilities zorgde af en toe voor verwarring door termen verkeerd te gebruiken. De 2011-editie kent nog steeds het onderscheid niet tussen schijfruimte en geheugenruimte, maar biedt wel meer functies dan voorheen.

TuneUp kun je op twee manieren starten. De meest uitgebreide opties vind je op de verschillende tabbladen van het hoofdscherm, maar een snelle opruiming kun je ook uitvoeren met de optie 1-klik Onderhoud. Daarnaast is er het automatische onderhoud, dat standaard elke drie dagen je pc defragmenteert, tijdelijke bestanden verwijdert en het register opschoont. Al deze schoonmaakacties kun je eventueel ook zelf uitvoeren vanuit het hoofdscherm.

Nieuw is de Tuningstatus, een meter in het hoofdscherm die laat zien hoe ver je systeem geoptimaliseerd is en hoe veel verbeteringen TuneUp nog voor je toe kan passen. Een van de verbeteringen is de nieuwe Program Deactivator, die een lijst van programma's die je systeem vertragen laat zien met daarnaast beoordelingen door andere gebruikers van TuneUp. Je kunt dan zelf beslissen welke programma's je uit wilt schakelen, op basis van die beoordelingen en TuneUps inschatting over systeembelasting. Dit moet handmatig gebeuren: de Program Deactivator wordt niet automatisch uitgevoerd als je het 1-klik Onderhoud gebruikt. De Deactivator en de Tuningstatus zijn de enige twee grote toevoegingen aan TuneUp Utilities 2011, dus als je een oude versie hebt hoef je niet perse te upgraden.

Pluspunten Minpunten Conclusie
  • Program Deactivator is handig
  • veel tools
  • weinig nieuwe functies
  • nut blijft omstreden
Tweaktools blijven een type programma’s dat we met argwaan bekijken. Echte snelheidsverbeteringen merken we na het gebruik van dit soort software niet vaak. TuneUp Utilities 2011 biedt veel tools en is conservatief met het diagnosticeren van problemen, en dat is al heel wat.

Geschreven door: Abram Wagenaar op

Category: Review, Tools

Tags: