abonneren

TuneUp Utilities 2007

Met TuneUp Utilities 2007 van Easy Computing kunnen Windows-gebruikers hun besturingssysteem aanpassen aan eigen wensen. Het bevat hulpjes die Microsoft is vergeten of goed heeft verstopt. Alle opties worden via een overzichtelijke interface gepresenteerd.

In de nieuwe versie van TuneUp Utilities zijn nog meer functies toegevoegd. De nieuwe Disk Doctor controleert - vergelijkbaar met het Windows-tool chkdsk - het bestandssysteem op fouten en beschadigingen. In nieuw toegevoegde Disk Space Explorer ziet de gebruiker of er geheugenruimte onnodig in beslag wordt genomen. Een top 10 van de grootste bestanden verschijnt binnen een paar seconden in beeld.

Een andere vernieuwing is de verbeterde browserondersteuning: TuneUp Utilities is nu ook geschikt voor Internet Explorer 7, Firefox 2, Media Player 11 en Office 2007. Er is ook aan onervaren gebruikers gedacht: met een paar kliks schakelt u de geavanceerde functies uit, zodat alleen de basisfunctionaliteit in beeld verschijnt.

Tune Up Utilities levert ook een register-editor en een proces-editor, die makkelijker te bedienen zijn en meer functies bieden dan de Windows-equivalenten. De Startup Manager toont gedetailleerde info over alle autostart-programma's, beoordeelt of ze vertrouwd kunnen worden en kan daarom meer dan msconfig.

In het Rescuecenter kunt u wijzigingen terugdraaien, wanneer u bijvoorbeeld na een registeropschoning erachter komt dat het systeem instabiel loopt.

In de test werken echter niet alle tweaks: een beoogde systeemversnelling door het optimaliseren van de geheugenopslag, levert geen merkbaar verschil op. Ook de Recovery-functie is niet echt overtuigend: van de zes gewiste gegevens kan slechts één hersteld worden.

Aan een Vista-versie wordt nog gewerkt. De XP-versie die we getest hebben is niet geschikt voor Vista.

Positief aan TuneUp Utilities is de eenvoudige bediening en de honderden zinvolle optimalisatiemogelijkheden. Beginners vinden alle draaiknoppen en tweakmogelijkheden van Vista in een overzichtelijke interface. Maar bent u echt IT-professional, dan gebruikt u wellicht toch liever een eigen selectie van freewaretools.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Alle optimalisatiemogelijkheden overzichtelijk bij elkaar
  • Betaalbaar
  • Beter dan de standaard meegeleverde Windows-tools
  • Systeemoptimalisatie heeft weinig merkbaar effect
  • Dezelfde tune-ups zijn ook als gratis freeware-programma verkrijgbaar
  • Recovery-functie herstelt niet alle gewiste bestanden
Met TuneUp Utilities kunnen Windows-gebruikers hun besturingssysteem aanpassen aan persoonlijke voorkeuren en houden het schoon. Bij de systeemoptimalisatie schiet het tool enigszins tekort.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Tools

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie