abonneren

Truecrypt 7.0

TrueCrypt is een onmisbaar pakket voor iedereen die wat te verbergen heeft of gewoon wil voorkomen dat zijn gegevens bij anderen terechtkomen. Denk aan uw bankgegevens of andere gevoelige informatie.

Het pakket slaat gegevens op in zogenaamde volumes, zeer sterk versleutelde bestanden of hele schijfpartities die u via het pakket van een schijfletter kunt voorzien. Alles wat u op zo’n virtuele schijf plaatst, komt vanzelf versleuteld in het containerbestand terecht. Uw gegevens zijn veilig: bij het aanmaken van een volume kunt u kiezen uit diverse methoden, zoals aes-256, Serpent en Twofish. Een handige wizard leidt u door dit proces en geeft ook aan hoe goed de kwaliteit van het door u gekozen wachtwoord is. Het resultaat is nagenoeg niet te kraken.

Nieuw in versie 7 is dat de aes-versleuteling gebruik kan maken van hardwareversnelling door de processor, mits deze de Intel aes-ni-instructieset bevat. Hiermee kan het versleutelen vier tot acht keer sneller worden uitgevoerd. Helaas wordt dit door een zeer selecte groep recente processoren ondersteund. Ook nieuw is dat het pakket automatisch uw volumes kan openen als u de usb-stick waar deze op staan in uw computer stopt. Dit is handig, want dan is deze op elk moment versleuteld en kan alleen gelezen worden op úw systeem en nergens anders, u hoeft hier verder niks meer voor te doen. Nieuw is ook het gebruik van favorieten. Hierin kunt u per volume aangeven hoe het geopend moet worden, bijvoorbeeld als een tegen schrijven beveiligde disk, bij het inloggen van een gebruiker of bij het opstarten van het systeem.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • opensource
  • zeer sterke beveiliging
  • eenvoudig in gebruik
  • Engelstalig
TrueCrypt is opensource en gratis. Het bevat alles wat nodig is voor het zeer veilig, maar toch gebruikersvriendelijk opslaan van gevoelige informatie. Wij denken dat het op geen enkele computer mag ontbreken. Zorg er echter wel voor dat u uw wachtwoorden goed onthoudt, want zonder wachtwoorden komt u ècht nooit meer bij uw gegevens.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Security

Tags: