Treo 750v

De Palm Treo 750v is de eerste Europese Palm die op Windows-software draait. Gaat het lukken om een verstokte PalmOS-gebruiker te verleiden?
9
Score
90
Score: 90
  • Pluspunten
  • Minpunten

De keuze voor Windows Mobile betekent nog niet dat Palm definitief overstapt, want inmiddels is ook de Treo 680 met PalmOS aangekondigd. De nieuwe Treo-generatie is compacter en heeft geen externe antenne meer. Een andere verbetering is de rubberachtige antislip-coating en de uitbreiding van het geheugen naar 64 MB RAM en 128 MB ROM.

De verwachtingen over de Treo 750 waren hooggespannen, want Palm had Windows Mobile 5.0 zodanig bijgeschaafd dat het apparaat extreem makkelijk te bedienen zou zijn, zelfs met één hand. De aanpassingen zijn meteen merkbaar. De meeste Windows Mobile-toestellen verschillen nauwelijks van elkaar, tenminste wat de schermen en menu's betreft: heb je één Pocket PC gezien, dan ken je ze allemaal. Palm is bij de Treo 750v rigoreuzer te werk gegaan; ze hebben dieper ingegrepen in het besturingssysteem en hebben daarbij de taken centraal gesteld, die je als gebruiker op een smartphone wilt verrichten. Zo is het Today-scherm uitgebreid met een zoekfunctie waarmee na het intikken van een paar letters de gezochte contactpersoon al in beeld verschijnt. Ook is de Messaging-applicatie aangepast. SMS- en MMS-berichten vindt u niet meer tussen de e-mailberichten in Pocket Outlook, maar in een aparte applicatie. Deze laat de berichten per conversatie zien, net zoals Gmail doet. Een andere handige toevoeging ten opzichte van een doorsnee Windows Mobile-apparaat is de toetsenbordvergrendeling Keyguard, die al op de PalmOS-modellen aanwezig was. Deze is makkelijker in gebruik dan de toetscombinaties van hekjes en sterretjes die veel andere gsm's gebruiken.

Als u elders in deze PCM over HSDPA hebt gelezen en dit ook wel op uw mobiele telefoon zou willen gebruiken, zit u goed met de Treo 750v. Het toestel is HSDPA-voorbereid en kan met een firmware-update geschikt worden gemaakt. Tot dan zult u het moeten doen met 'slechts' UMTS.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • goede eenhandsbediening
  • kwaliteit van materialen is goed
  • alleen via Vodafone, pas later simlockvrije versie

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Smartphones

Tags: