Treo 500v

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Specificaties
De Treo 500v is een opvallende verschijning. Een pianowitte uitvoering, ronde hoeken en een 4:3 beeldscherm zorgen ervoor dat de 500v in het niets lijkt op zijn grote broer, de Treo 750v. De 500v is jonger en hipper, maar weet hij ook écht indruk te maken?
8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • Minpunten

Dat Palm het met de Treo 500v over een andere boeg gooit, is duidelijk. De nieuwe smartphone van Palm oogt hipper en trendier dan zijn voorgangers, al blijft het een kwestie van smaak of dat positief of negatief is. Feit is dat Palm de laatste jaren flink wat marktaandeel verloren is aan RIM's BlackBerry en recentelijk aan Apple's iPhone. De Treo 500v is bedoeld als eerste stap in een tegenoffensief. De Treo 500v is uiterst gunstig geprijsd, zonder al te veel concessies aan de specificaties te doen. Het meest opvallende moet wel zijn dat Palm voor het eerst niet gekozen heeft voor een touchscreen: de Treo 500v is dan ook een echte smartphone.

Nieuwe interface


Wie van mening is dat een Windows Mobile-apparaat alleen comfortabel met een touchscreen bediend kan worden, heeft gelijk. Microsoft heeft de bediening van het besturingssysteem te gecompliceerd gemaakt voor een apparaat dat alleen sneltoetsen heeft. Toch is het gebrek aan een touchscreen geen groot probleem bij de Treo 500v. Palm heeft namelijk, samen met Vodafone, de hele interface onder handen genomen en de standaard Windows-shell vervangen voor een eigen interface. En die werkt uitstekend via knopbediening. Of u nu een smsje of mailtje wil typen, een foto wil maken of muziekbestanden wil afspelen, de nieuwe 500v-interface is intuïtief en snel. Pas wanneer we veel dieper graven merken we dat we te maken hebben met Windows Mobile 6.

De hardware


Het is belangrijk te realiseren dat de Treo 500v dankzij de nieuwe interface niet zozeer een toestel geworden voor zakenmensen, maar eerder voor de veeleisende consument die de overstap van mobieltje naar smartphone wil wagen. Beschouwen we de Treo 500v in dat licht, dan maakt de nieuwe Treo flink wat indruk: een 400 MHz-cpu, 320x240-scherm, microSD-slot, bluetooth en gprs/umts zijn geen slechte start. De grote afwezigen zijn wifi en hsdpa, maar voor een consumententoestel tillen we hier niet zo zwaar aan. Het is wél jammer dat Palm gekozen heeft voor een 2-megapixel sensor in het toestel; de foto's zijn bruikbaar, maar daar houdt het ook wel mee op. Met het oog op de doelgroep zien we liever een drie- of vijf-megapixel sensor in de Treo 500v. Ook is het jammer dat Palm kiest voor een 2.5mm audio-aansluiting; wie zijn eigen koptelefoon wil gebruiken moet een los adaptertje aanschaffen.

Het is prettig te zien dat Palm ook aan kleine details blijft denken. Zo is er eindelijk afstand gedaan van de vervelende, Palm-eigen laadstekker en kan de 500v nu gewoon via mini-usb worden opgeladen. Met één druk op de knop kan het apparaat vergrendeld worden.

Vlotte smartphone


In het dagelijks gebruik bewijst de telefoon zich als redelijk vlot. Internetten gaat snel dankzij umts en de processor is snel genoeg om ook intensievere applicaties snel op het scherm te toveren. Wel blijft het een nadeel dat Windows Mobile applicaties niet standaard afsluit, maar minimaliseert. Wie langere tijd met de 500v werkt zal dus merken dat het apparaat trager wordt. Een (freeware) tooltje om applicaties te sluiten in plaats van te minimaliseren is dan ook onmisbaar.

Spraakkwaliteit in orde!


Bij het bellen met de telefoon worden we verrast op een prettig geluid. De geluidskwaliteit is beter dan bij veel concurrerende modellen en het volume is luid genoeg. Sterker nog: zelfs op de zwakste stand weet de Treo nog flink wat kabaal te produceren. Wie zijn telefoon subtiel wil laten overgaan moet hier dus rekening mee houden. Het intoetsen van nummers (en tekst) via het toetsenbord werkt, zoals we gewend zijn van Palm, prima. De toetsen liggen iets minder wijd uit elkaar dan bij de 650v, maar dit stoort ons niet. Heeft u dikke vingers, dan kan het krappe toetsenbord voor problemen zorgen.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Uitstekende interface
  • Goed 320x240-scherm
  • Prima geluidskwaliteit
  • Geen copy/paste in WM6 Standard
  • 2-megapixelcamera
  • Geen 3.5mm audioaansluiting
Palm's samenwerking met Vodafone heeft gezorgd voor een fijn toestel. De doelgroep, mensen die aan hun eerste smartphone toe zijn, wordt dankzij de intuïtieve interface een hoop ergernis bespaard. Hoewel het toestel op een paar punten beter toegespitst kan worden op de consument (zoals een betere camera) zien wij weinig minpunten die de Treo 500v beletten een succes te worden. Hopelijk komt Palm met deze Treo 500v weer in gunstiger vaarwater terecht.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Smartphones

Tags: