abonneren

Toughpower 700

Thermaltake stuurt ons de Toughpower 700 watt toe met 80 plus-silver certificering. En dat rendement haalt de voeding ook. We zien 87 procent bij 20 procent, 89 procent bij 50 procent en 86 procent bij 100 procent belasting. Niet slecht voor een voeding van ongeveer €175 (online goedkoper te krijgen).

Opvallend is dat bij 100 procent belasting en 15 ampère op de 3,3-volt lijn, de lijn te ver inzakt. We lezen nog maar 3.07 volt af. De rest van de lijnen blijkft binnen de marge. Erg veel reserve heeft de Toughpower overigens niet. Als we gaan overbelasten, dan komen we tot maximaal 858 watt. Echter, dan zakt de 3,3-volt lijn wel heel erg ver in: er blijft nog maar 2.4 volt beschikbaar. De vijf volt lijn houdt het ook een beetje voor gezien met 4.56 volt. De in totaal twee 12-volt lijnen houden het hoofd prima boven water. Wel zeer opvallend zijn de enorm hoge inrush-currents (ingangsstroom bij het inschakelen van de voeding). Is de hoogste waarde bij Cooler Master en Enermax zo rond de 47 Ampère, Thermaltake steekt in negatieve zin met kop en schouders boven de rest uit met 126 Ampère. Een ongelooflijk hoge waarde en zeker niet bevorderlijk voor de levensduur van het product.

De ontwerpafdeling van Thermaltake moet aandelen in lijm hebben, want we vinden aardig wat klodders witte lijm in de voeding. Nu kan dat zijn om componenten te beschermen tegen vibraties, maar we vinden ook lijm op delen waar dit weinig zin heeft. Zeg aan de ingang om een paar voedingsdraden. Het oogt in ieder geval behoorlijk slordig. Ook minder netjes zijn de open draden waar 230 volt op staat. Niet dat iemand zijn voeding open schroeft met de stekker in het stopcontact, maar toch. Tevens vinden we de keuze voor een ferietkern op de aardedraad opmerkelijk. Wat valt daar precies te ontstoren? Wel valt op dat Thermaltake weinig losse prints gebruikt bij het opbouwen van de voeding. Een pluspunt.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Presteert naar behoren
  • Niet duur voor 80+-silver
  • Erg slordig gebouwd
  • Erg hoge inrush-current!
  • Lijnen zakken erg ver in bij 100% belasting
Deze Thermaltake doet wat het moet doen, maar verwacht zeker niet meer. Bij zware belastingen zakt de voeding helemaal in. Tevens vinden we de bouwkwaliteit erg matig.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Voedingen

Tags: