Touch

Waar Amerika al helemaal in de ban is van de iPhone, moeten wij nog minstens tot oktober wachten. HTC neemt alvast een voorschot op de Europese hype door met een concurrent te komen: de HTC Touch.
8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • Minpunten

Apple staat bekend om het fantastische design van zijn producten, maar HTC kan er ook wat van. Het begint al bij de verpakking van de Touch: veel zwart en een luxe uitstraling. De HTC Touch zelf doet daar niets aan af. De smartphone is vooral dun in vergelijking met voorgaande HTC-toestellen. Slechts enkele toetsen zijn in de behuizing verzonken: een volumeslider, een aan/uit-knop, een cameraknop en de groen-rode aan/uit-toetsen. Verder wordt de telefoon gedomineerd door een aanraakscherm dat we al kennen van andere HTC-telefoontjes. Hoewel het aanraakscherm zelf niet veranderd is, is de softwaretechniek erachter dat wel. HTC heeft goed bij Apple afgekeken (of andersom) en introduceert onder de naam TouchFLO een nieuwe bediening.

Oude wijn in nieuwe kruiken


Hoe we het ook wenden of keren, de HTC Touch blijft een Windows Mobile-telefoon. Dat is duidelijk vanaf het moment dat u de telefoon inschakelt en de eerste Wizard-stappen moet doorlopen. Gelukkig heeft HTC de Touch voorzien van het nieuwe Windows Mobile 6, dat prettiger werkt dan zijn voorganger. Daar bovenop is de Touch voorzien van een aantal aanpassingen om de telefoon beter bruikbaar te maken in de dagelijkse omgang én de telefoon net wat meer sjeu te geven. Een goed voorbeeld is het Today-screen: hier toont een levensgrote digitale klok de tijd; drie icoontjes eronder kunnen gebruikt worden voor de meest voorkomende taken en daaronder zijn de agenda-afspraken te vinden. In de praktijk werkt deze indeling erg handig.

Go with the FLO


HTC heeft net als Apple een nieuwe techniek aan de telefoon toegevoegd. Onder de naam TouchFLO vertaalt de telefoon vingerbewegingen naar acties. De techniek is niet zo uitgebreid geïntegreerd als bij Apple, maar brengt zeker nieuwe mogelijkheden. Zo opent een veeg van de onderkant naar de bovenkant van het scherm de speciale navigatie-'cube'. U bladert door de drie pagina's van de cube door uw vinger van links naar rechts, of rechts naar links te bewegen. De cube biedt snelkeuzes voor uw contacten, links naar audio/video/foto-spelers en programma-snelkoppelingen. Het oproepen van de cube ziet er vreselijk gaaf uit en werkt na enige gewenning prima.

Maar toch...


Als we het grootste manco van de Touch moeten opnoemen, is dat het een Windows Mobile-telefoon blijft. Windows Mobile is ooit ontworpen als zakelijk besturingssysteem, niet voor hippe consumenten, en dat wordt vaak pijnlijk duidelijk. Ondanks alle leuke aanpassingen die HTC de Touch mee heeft weten te geven, blijven de Windows Mobile-programma's niet erg geschikt om met vingerbewegingen te bedienen. De stylus van de Touch heeft u dus zeker nodig, vooral bij het afsluiten van programma's. HTC heeft enkele nieuwe applicaties ontworpen, zoals een iPod-achtige muziekspeler, maar heeft deze aanpassingen niet consequent doorgevoerd. Zo moet u voor het afspelen van video's of foto's weer naar de ouderwetse Image & Video Viewer. Vervelend, want deze zijn niet te bedienen met normale vingers.

Kleinigheden


Dat HTC wel gekeken heeft naar de grootste irritaties van Windows Mobile is prettig. Zo vinden veel mensen het vervelend dat het kruisje programma's niet sluit maar minimaliseert. HTC's oplossing: hou het kruisje langer ingedrukt en het programma wordt daadwerkelijk gesloten. In het Today-menu bevindt zich standaard op die plek een icoontje waarmee programma's altijd achteraf te sluiten zijn. Dit kan zelfs voor alle programma's ineens. Tot voor kort waren hier speciale programma's voor nodig -- we zijn dan ook erg blij met deze eenvoudige toevoeging!

Beperkte hardware


Over de interface zijn we -voor een Windows Mobile-telefoon- redelijk positief. De hardware is een ander verhaal. Wat meer mogelijkheden had de Touch niet misstaan. We missen vooral 3G-ondersteuning: meer dan EDGE kan de Touch niet aan. Ook een betere camera (de Touch heeft 2 megapixel) of een ingebouwde gps-ontvanger zouden de Touch een duidelijk meerwaarde boven de concurrentie gegeven hebben. Jammer dat juist op deze punten bespaard is, het is te hopen dat HTC met een duurdere versie komt die wel van dit soort functionaliteit is voorzien.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • TouchFLO-bediening
  • Mooi, klein design
  • Handige aanpassingen aan Windows Mobile
  • TouchFLO niet overal doorgevoerd
  • Windows Mobile niet geschikt voor vingerbediening
De HTC Touch is een fantastische smartphone voor wie méér wil dan alleen maar bellen. HTC heeft zijn best gedaan om het suffige Windows Mobile op verschillende punten aan te passen en dankzij TouchFLO te voorzien van nieuwe mogelijkheden. Helaas is Windows Mobile zelf niet vreselijk geschikt voor dergelijke truucjes en op teveel punten is het nog behelpen. De stijlbreuk tussen de HTC Touch-interface en achterliggende Windows Mobile-programma's maken de Touch in ieder geval geen concurrent voor de komende iPhone. Wie op zoek is naar een hippe Windows Mobile-telefoon zit in ieder geval niet verkeerd bij de Touch. Als HTC een opvolger introduceert met 3G en GPS dan zijn wij écht verkocht.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Smartphones

Tags: