abonneren

Touch Pro 2

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Specificaties
Nokia's langverwachte N97 is eindelijk verkrijgbaar, maar de smartphone krijgt al meteen forse concurrentie uit de hoek van HTC, die met de Touch Pro 2 op de proppen komt.

U bent op zoek naar een smartphone met een groot scherm en een volledig qwerty-toetsenbord? Dan wordt het u lastig gemaakt, want tegenover de stijvolle Nokia N97 staat de eveneens stijlvolle HTC Touch Pro 2. De N97 draait op Symbian 60 Fifth Edition, de Touch Pro 2 op Windows Mobile 6.1. Wie een uitgesproken voorkeur of afkeur van één van deze systemen heeft, hoeft natuurlijk niet verder te lezen.

Zoals bij de meeste smartphones met een uitschuifbaar toetsenbord zijn beide toestellen aan de grote kant. Hoewel de N97 amper kleiner is dan de Touch Pro 2, voelt deze laatste een stuk groter aan. Aan de andere kant, ook het scherm lijkt een stuk groter, terwijl het verschil maar 0,1 inch bedraagt. De N97 weegt in ieder geval minder, met 150 gram tegen 180 gram.

SCHERM
Beide smartphones maken gebruik van resistieve touchscreens. Deze werken niet zo prettig als de capacitieve touchscreens van de Apple iPhone of HTC Hero. De displays geven een duidelijk en helder beeld met levendige kleuren, maar de Touch Pro 2 wint duidelijk als het gaat om schermresolutie. Het 800 x 480-display is scherper dan het 640 x 360-display van Nokia. U merkt het verschil vooral bij het bekijken van webpagina's en videofilmpjes. Beide schermen klappen omhoog wanneer u het toetsenbord wilt bedienen, maar de HTC heeft een scharnier. Dat betekent dat u de hoek kunt aanpassen. Het scherm van de N97 staat onder een vaste hoek.

TOETSENBORD
De grootste verschillen tussen de twee smartphones vinden we in het toetsenbord. Nokia heeft gekozen voor een layout met drie regels toetsen en een d-pad voor navigatie. De toetsen liggen niet te dicht bij elkaar, maar de spatiebalk belandt hierdoor ergens aan de rechterzijde en alle nummers en symbolen vereisen minimaal twee toetsaanslagen. Door de manier waar de toetsen uitsteken krijgen we het idee dat we een oude pin-automaat bedienen; we moeten de toetsen flink indrukkken, waardoor we niet snel kunnen typen. HTC heeft juist gekozen voor een vijfregelig toetsenbord en vier cursortoetsen voor navigatie. Het toetsenbord ziet er druk uit, maar de toetsen zijn groot en geven een prettige feedback. Het typen op de Touch Pro 2 gaat dan ook snel en gemakkelijk. Sterker nog, dit is één van de beste smartphonetoetsenborden die we ooit gezien hebben. Eén klein probleempje: als u het scherm kantelt, zijn de nummertoetsen iets lastiger te bereiken.

BESTURINGSSYSTEEM
Zoals genoemd werkt de N97 met Symbian S60 Fifth Edition en de Touch Pro 2 met Windows Mobile 6.1, maar beiden zijn uitgerust met een 'skin'. In het geval van de N97 beperkt deze skin zich tot de openingspagina, waar nu widgets geplaatst kunnen worden het weer, Facebook-links, e-mail, snelkoppelingen, de kalender of muziekbediening. In het geval van de Touch Pro 2 heeft HTC grote delen van de Windows Mobile-interface vervangen door de eigen TouchFlo-interface. Deze grijpt veel dieper in het besturingssysteem en is goed aan te passen aan de eigen wensen. Hoewel u hem waarschijnlijk niet nodig heeft, zit er een stylus in de behuizing van de Touch Pro 2. Verwijdert u de stylus, dan springt het scherm aan. Ook Nokia levert een stylus mee, maar deze heeft een wat vreemde vorm en hangt los aan een touwtje aan het toestel. Beide besturingssystemen hebben hun sterke en zwakke punten. De keuze komt vooral neer op persoonlijke voorkeur.

APPLICATIES
Op beide smartphones vinden we de gebruikelijke applicaties. Daarnaast heeft de N97 toegang tot de recentelijk geïntroduceerde Ovi App Store, waar gebruikers eenvoudig gratis en betaalde applicaties kunnen downloaden. De Ovi Store is op dit moment niet erg interessant, maar Nokia heeft wel een streepje voor op Microsoft, dat zijn App Store nog niet gereed heeft.

ACCESSOIRES
Wie zijn smartphone als muziekspeler wil gebruiken zit beter bij de N97, die uitgerust is met 32 GB onboard geheugen, dan bij de Touch Pro 2, die het met een magere 512 MB moet doen. Beide smartphones kunnen worden uitgebreid met een micro-sd-kaartje (maximaal 32 GB). Ook heeft de N97 gewoon een 3,5mm koptelefoonuitgang. De Touch Pro 2 is uitgerust met HTC's irritante mini-usb-connector, zodat u altijd een adapter nodig heeft. Daarnaast mist de Touch Pro 2 de ingebouwde fm-transmitter die we wel bij de N97 tegenkomen. Met beide appparaten kunt u telefoneren via de speaker; bij de Touch Pro 2 gebeurt dit automatisch als u de smartphone ondersteboven op de tafel plaatst. De spraakkwaliteit in deze stand is uitstekend en er zit een kleine mute-knop vlak onder de camera. Wat de camerakwaliteit betreft wint Nokia het van HTC: de N97 heeft een 5-megapixel sensor achter de Carl Zeiss-lens geplaatst en biedt twee led-flitsers. De Touch Pro 2 heeft een standaard 3,2-megapixel sensor en geen flitsmogelijkheden. Beide smartphones zijn uitgerust met 1500 mAH-accu's, die garant moeten staan voor minimaal één dag intensief gebruik. Bij normaal gebruik zou u twee tot drie dagen op een accu moeten kunnen doen.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • uitstekend toetsenbord
  • beter scherm
  • hoek scherm aanpasbaar
  • weinig intern geheugen
  • matige camera zonder flits
  • geen 3,5mm koptelefoonuitgang
Welke smartphone is nu het beste, de N97 of de Touch Pro 2? Lastig, want met zijn enorme opslagcapaciteit en betere camera is de N97 de beste all-rounder van de twee. Maar de Touch Pro 2 heeft een beter toetsenbord en betere speakerphone. Sommige factoren zullen voor een gebruiker een dealbreaker zijn, maar onder de streep moeten we concluderen dat de HTC Touch Pro 2 uiteindelijk de beste keuze is.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Smartphones

Tags: