abonneren

Toshiba Folio 100

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Specificaties
Met zijn 10-inch scherm is de Toshiba Folio 100 de eerste echte iPad-concurrent. Helaas voldoet deze webtablet niet aan de verwachtingen.

Met zijn 10-inch scherm is de Toshiba Folio 100 de eerste echte iPad-concurrent. Helaas voldoet deze webtablet niet aan de verwachtingen.

Samsung doet goede zaken met de 7-inch Galaxy Tab, maar een echte concurrent voor de iPad is deze kleine tablet natuurlijk niet. De eerste grote fabrikant met een 10-inch webtablet is Toshiba, die met de Folio 100 de concurrentie met Apple aangaat. Het zal niemand verrassen dat Toshiba gekozen heeft voor het Android 2.2-besturingssysteem, maar de hardwarekeuze bevat wel degelijk een aantal verrassingen. Zo is deze Folio 100 het eerste commerciële product met een nVidia Tegra 2-chip. Toshiba zag vermoedelijk weinig heil in de overbekende Qualcomm Snapdragon-processor, die we in vrijwel elke moderne smartphone tegenkomen, en Samsung heeft de concurrerende Hummingbird-processor hard nodig om aan de vraag naar de Galaxy Tab te voldoen. De Tegra 2 in de Folio 100 draait net als zijn concurrenten op 1 GHz, maar bevat voor de verandering twee processorkernen. In theorie zou de Folio 100 dus een stuk sneller moeten zijn dan de Galaxy Tab en de iPad.

Eveneens opmerkelijk is het scherm. Waar Apple kiest voor een traditionele 4:3-verhouding (een logische keuze voor het bekijken van tijdschriften) gaat Toshiba voor een 16:9-scherm met een resolutie van 1024x600. Het scherm is capacitief en ondersteunt multitouch.

Zetten we de Folio 100 aan, dan valt dit scherm helaas behoorlijk tegen. De kijkhoek is ronduit dramatisch en de kleuren zijn flets, zeker in vergelijking met het Galaxy Tab-scherm, dat dezelfde resolutie heeft. Daar komt nog eens bij dat de standaard achtergrondafbeelding van Toshiba een wirwar van kleuren en patronen is; de applicatie-icoontjes verdrinken bijna in deze chaos.

Als we de achtergrond op een neutrale afbeelding instellen, valt ons een tweede manco van de Folio 100 op. De Android-interface reageert traag en stroperig, alsof de processor zwaar belast wordt. Vreemd, aangezien de Tegra 2 technisch gezien één van de krachtigste ARM-processoren van dit moment is. Ook zijn er onverklaarbare momenten waarop de Folio 100 wél snel reageert. Het installeren van een Advanced Task Killer biedt geen soelaas; het lijkt erop dat de oorzaak gezocht moet worden in Toshiba's uitbreidingen aan Android.

Naast het touchscreen heeft Android een viertal aanraakgevoelige navigatieknoppen aan de rechterkant van het scherm geplaatst. Op zich geen verkeerd idee, maar de knoppen reageren zo mogelijk nog slechter dan het touchscreen. Tel daarbij op dat ze slechts incidenteel oplichten (en zonder verlichting niet zichtbaar zijn) en het is duidelijk dat Toshiba ergens een forse ontwerpfout heeft gemaakt. Zonde.

Tot overmaat van ramp stelt niet alleen de hardware teleur, maar heeft Toshiba zich ook weinig moeite getroost de software in orde te brengen. Zo ontbreekt Adobe Flash en is deze ook achter niet zomaar te installeren, hoewel dit onder Android 2.2 geen probleem zou moeten zijn. Alle Google-applicaties en de Android Market zelf ontbreken ook, vermoedelijk omdat Google het (nog) niet toestaat om de Market aan te bieden op apparaten met een groter scherm. Dit wordt pas vanaf Android 3.0 (Honeycomb) mogelijk, maar zorgt er wel voor dat we moeten uitwijken naar een alternatieve applicatiewinkel. Dat Android 2.2 problemen heeft met grotere schermformaten blijkt uit het feit dat veel applicaties (zoals Twitter en Angry Birds) met geen mogelijkheid werken; toch ligt hier ook deels de schuld bij Toshiba, want op de Galaxy Tab werken deze applicaties wel. Toshiba heeft wel een eigen applicatiewinkel meegeleverd, de Market Place. Hierin staan applicaties die gevalideerd zijn op de Folio 100, maar een structurele oplossing is dit niet.

 

 

UPDATE 18-02-2011
Toshiba heeft een firmwareupdate uitgebracht voor de Folio 100. Met deze firmwareupdate lijken alle problemen met de snelheid van de gebruikersinterface in één klap opgelost. De Folio 100 reageert nu snel en adequaat op vingerinvoer en ook het starten van applicaties lijkt een stuk sneller te gaan. Onze kritiek op de schermkeuze, het ontbreken van de Android Market en compatibiliteitsproblemen met apps blijft wel staan. De eindscore van de Folio 100 gaat van 1,5 ster naar 2,5 sterren.
 
 
 
Pluspunten Minpunten Conclusie
  • dualcore ARM-processor
  • slecht scherm
  • reageert stroperig
  • geen Android Market
  • veel apps niet compatibel
Zoals Toshiba de Folio 100 op dit moment uitlevert, is het apparaat simpelweg niet af. Hoewel de Folio 100 op papier een goede concurrent voor de iPad lijkt, schreeuwen de matige hardware en software 'prototype'. Dat we niet te maken hebben met een defecte unit blijkt overigens uit de berichten dat de Folio 100 door de Engelse Dixons en PC World uit de schappen is genomen; de webtablet zou door teveel kopers weer teruggebracht worden.

 

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Tablets

Tags: