abonneren

Toshiba AT100

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Specificaties
De eerste tablet van Toshiba, de Folio 100, was op zijn zachtst gezegd geen succes. Nu komt de Japanse elektronicafabrikant met een nieuw tablet, namelijk de AT100. Wij testen of deze wel kan overtuigen.

Wanneer je de Toshiba AT100 oppakt, valt meteen op dat het geen lichtgewicht is. De tablet is namelijk nogal dik (15,8 mm) en zwaar (765 gram). In eerste instantie denk je misschien nog dat er een beschermhoes omheen zit. Dit blijkt echter niet het geval, de achterkant is van rubberachtig kunststof gemaakt. Deze is met een beetje gepriegel los te maken zodat je de accu zelf kunt vervangen of een andere kleur cover kunt nemen. Hier hebben we dan ook onze twijfels bij, want heel stevig voelt het niet aan. Iets dat je wel mag verwachten van een apparaat dat je waarschijnlijk veelal onderweg wilt gebruiken.

In- en output
De AT100 heeft in ieder geval geen tekort aan poorten. Bijna alle gangbare aansluitingen zijn op de tablet te vinden. We vinden een HDMI-aansluiting, een kaartlezer voor mini- en microSD, usb-2.0 en mini-usb. De rechter zijkant bevat drie knoppen, te weten: aan- en uitknop, volumeregeling en schermstand vergrendeling. Zowel op de voor- en achterkant zitten camera's, respectievelijk 2MP en 5MP.

Toshiba heeft er goed aan gedaan om de volledige grootte van de poorten te behouden. Geen gezeur met tussenstukken en dongels dus! Een toetsenbord of muis aansluiten is dan ook een fluitje van een cent.

Scherm
De tablet heeft een 10-inch MVA-scherm. We hadden eigenlijk toch wel een 'standaard' IPS-scherm verwacht zoals bij bijna alle nieuwe tablets. Vanaf de eerste aanraking met het scherm merk je dat het allemaal niet zo heel soepel loopt. Het scherm is niet altijd even responsief. Hierdoor moet je soms twee keer dezelfde beweging maken voordat het werkt.

De kleuren van het scherm zijn zeker niet slecht, maar ook niet zo kleurrijk en helder als bij de meeste concurrenten. Daarnaast merkten we dat het scherm behoorlijk spiegelt, waardoor we vanuit sommige hoeken weinig konden zien.

Prestatie
De AT100 draait op Android Honeycomb (3.1), dat in principe geschikt is voor tablets. En ook bij deze tablet werkt alles vrij degelijk. Echter, de Toshiba kampt toch met wat vertraging. Wanneer we browsers (vooral met Flash) geopend hebben, voelt alles stroperig aan. En dat is vreemd, want de tablet heeft wel krachtige onderdelen. Zo bevat de Toshiba een Nvidia Tegra 2 chipset met kloksnelheid van 1GHz en heeft hij 1GB RAM. Dit zou genoeg moeten zijn om Android 3.1 vloeiend te draaien. In realiteit blijkt dit dus helaas niet te gebeuren.

Pluspunten Minpunten Conclusie
  • Veel aansluitingen mogelijk
  • Fullsize poorten
  • Zelf de accu vervangen
  • Log en zwaar
  • Matige prestatie
  • Scherm
Al met al zijn wij behoorlijk teleurgesteld in de Toshiba AT100. Vooral het gewicht en de matige prestaties zijn echte dooddoeners. Daarnaast is er de (veel te) hoge prijs. Voor om en nabij dezelfde prijs koop je een betere tablet zoals een Asus Transformer of een Galaxy Tab. Bovendien is de megadunne dual-core opvolger de AT200 ook al aangekondigd. Kortom: laat deze lekker links liggen.

 

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Tablets

Tags: