TorChat

Wie bang is dat zijn communicatie wordt afgeluisterd, kan zijn toevlucht nemen tot wegwerptelefoons met prepaidkaarten of verhuizen naar een ver land. Praktischer is het gebruik van TorChat, dat al je chatgesprekken anonimiseert.
TorChat is een portable programma, dus vanaf een usb-stick op elke pc te gebruiken. Er is ook een plugin voor de populaire Pidgin-messenger. Erg gebruiksvriendelijk is het allemaal niet, maar dat is de prijs die je betaalt voor absolute privacy.
9
Score
90
Score: 90
  • Pluspunten
  • volledig anoniem
  • ook bestanden versturen
  • portable
  • Minpunten
  • beschermt alleen communicatie, niet pc

De open opzet van internet en de bijbehorende protocollen heeft voor een ongekende groei gezorgd, maar is ook vatbaar voor ongure bedoelingen. Elke router die de tcp-pakketjes van jouw computer naar de gewenste server routeert, kan in theorie meekijken. Door een beveiligingslaag als https is de inhoud niet meer te achterhalen, maar nog altijd kan achterhaald worden van welk ip-adres de communicatie afkomstig is.

Om te zorgen voor wat meer privacy is het Tor-netwerk ontwikkeld. De versleutelde pakketjes gaan vanaf jouw computer via verschillende Tor-router-pc’s naar de bestemming, waarbij elke router alleen het ip-adres van de vorige en volgende router weet. Zo is niet te achterhalen waar de communicatie vandaan komt. Op dit principe is ook TorChat gebouwd: een zeer eenvoudige p2p-chatclient, die via het Tor-netwerk verbinding maakt met je chatpartner. Beide partijen zijn hierbij volledig anoniem.

TorChat bestaat uit één venster, de contactenlijst, waar je met een rechtermuisklik wat meer opties te zien krijgt. Je eigen gebruikersnaam bestaat uit vijftien tekens. Je kunt contacten toevoegen op basis van hun gebruikersnaam. Door te dubbelklikken in de contactenlijst start je een gesprek of verstuur je een bestand. Daarbij duurt het even voordat de eerste boodschap doorkomt, maar daarna verloopt het gesprek zonder vertraging. TorChat beschermt de communicatie wel, maar niet je pc. Als je bang bent dat een derde partij toegang heeft tot je pc zelf, bijvoorbeeld met een keylogger, dan kan TorChat je niet helpen. 

Geschreven door: Abram Wagenaar op

Category: Review, Tools

Tags: chatten, tor