abonneren

Topaz Moment 3.5

Mooie momenten zijn snel voorbij. Zelfs als u klaar zit met de vinger aan de knop van uw camera, gebeurt het regelmatig dat u net dat ene 'kodakmoment' mist.

Een video opnemen is efficiënter, want daarmee kunt u hét moment immers onmogelijk missen, maar het probleem daarvan is dat de 'stills' niet scherp, helder, of simpelweg niet mooi genoeg zijn voor foto's. Moderne videocamera's hebben tegenwoordig een hogeresolutie 'still capture'-modus die tijdens het filmen gebruikt kan worden, maar deze functie is gemakkelijk te vergeten en later dit speciale frame uit de video halen is een lastige, ondankbare klus.

Topaz Labs heeft still-capturesoftware ontwikkeld waarmee u een foto kunt destilleren uit een video-opname. Moment 3.5 belooft scherpe foto's te extrapoleren uit een scala aan videoformaten. Denk aan avi, mpeg, Quicktime etc. Dit doet de software door de vorige en volgende zeven frames van het door u aangewezen frame te analyseren en deze data te gebruiken om een haarscherpe foto te maken. De resultaten zijn indrukwekkend. Het komt bij lange na niet in de buurt van een foto van een gemiddelde spiegelreflex, maar met Moment kunt u zeker de output van een gemiddelde videocamera omtoveren tot een prima printbare foto van 10 bij 15.

Toch gaat het niet altijd goed. In onze test met een instapmodel camera van Panasonic wordt onze foto 'geplet' weergegeven omdat Topaz rommelt met de aspect-ratio. Een ander minpuntje is dat de outputkeuzes beperkt zijn tot bmp en jpeg. Er is geen tiff-output.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • gebruiksgemak
  • ondersteunt vele videoformaten
  • frame-analyse
  • alleen bmp- en jpeg-output
  • outputkwaliteit voor sommigen niet hoog genoeg
Ondanks wat kleine minpunten ondersteunt deze 'framegrabber' vele codecs, kent hij veel beeldbewerkingstools en is hij zeer gebruiksvriendelijk.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Video

Tags:

Nieuws headlines

woensdag 28 februari

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord