TomTom West-Europa voor Android

TomTom ging in 2012 eindelijk ‘los’ op het Android-platform, al ondersteunt het pas in versie 1.1 ook high-end modellen met hoge schermresolutie, zoals de Samsung Galaxy S3, Galaxy Nexus en HTC One X.

In Google Play kun je zien of jouw apparaat compatibel is. Ook fijn: het downloaden van kaartmateriaal kan je nu hervatten als het wordt onderbroken, je kunt kaarten op sd-geheugenkaart bewaren en de rijweergave is verduidelijkt.

De meeste betaalde apps bieden als meerwaarde dat kaartmateriaal op het toestel wordt gezet. Bij het gratis Google Maps kan dat maar beperkt. De ‘on-board’ kaarten werken betrouwbaarder en zijn ook kostenbesparend in het buitenland. Minpunt is dat je kaarten dan wel up-to-date moet houden en dat is niet altijd gratis. TomTom belooft echter levenslang gratis updates, met vier of meer updates per jaar. Op de iPhone profiteren gebruikers ook reeds van gratis kaartupdates. Helaas mag je niet kiezen welke kaarten je op je toestel bewaart. Het proces is als volgt: je koopt de app met de gewenste kaartenbundel (er zijn er maar liefst 24). Na het starten van deze kleine app moet je de bijbehorende kaartenbundel helemaal downloaden. Je mag overigens wel meerdere apps aanschaffen, de icoontjes (zoals Benelux, Europa of Verenigde Staten) zet je dan gebroederlijk naast elkaar op je toestel. Neem wel de tijd voor het downloaden: het zijn forse pakketten, met Europa (3,4 GB) als uitschieter.

Het opstarten gaat wat traag, maar daarna werkt alles vrij soepel. Al mogen er in het menu, zeker op grotere toestellen, wel wat meer iconen worden getoond zodat je minder hoeft te bladeren. De kaartweergave is minder mooi dan bij de iOS-versie, maar geeft wel de gewenste reisdetails, zoals snelheid, maximale snelheid, verwachte aankomsttijd, resterende reistijd en resterende afstand. Helaas is TomTom inmiddels in alle producten, inclusief deze Android-versie, afgestapt van Google Local Search. Het biedt wel diverse zoekfuncties, maar ze vallen toch een beetje in het niet bij die van Google. De integratie met Android kan ook beter. Het blijkt bijvoorbeeld onmogelijk om navigatie te starten vanaf een adres in Google Maps of een contactpersoon. Je kunt overigens wel navigeren náár een contactpersoon.

Een meerwaarde ten opzichte van concurrenten is HD Traffic, dat zeer gedetailleerde verkeersinformatie biedt (ook van regionale wegen). Het zorgt voor een behoorlijk nauwkeurige schatting van de aankomsttijd en geeft je alternatieve routes om knelpunten te omzeilen. Het abonnement is echter niet gratis: €4,99 voor een maand of €29,99 voor 12 maanden.

7,0

Ons oordeel

Pluspunten

vertrouwde navigatie

uitgebreide verkeersinformatie (tegen betaling)

levenslang gratis kaartmateriaal

Minpunten

relatief duur

kaarten niet los verkrijgbaar

soms wat traag

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten