abonneren

TinyWall 2.1

Het internet is niet zonder risico’s. Dat weet je en dus neem je de nodige voorzorgsmaatregelen. Daar hoort in elk geval een up-to-date antivirustool bij, maar ook een persoonlijke firewall is eigenlijk onmisbaar. We leggen je uit waarom en vergelijken zes – gratis – firewalls.

Sinds de introductie in Windows XP heeft de in Windows ingebouwde firewall een duidelijke evolutie ondergaan. Terwijl de firewall aanvankelijk slechts bescherming in één richting bood (inkomend verkeer), gaat het nu om een tweerinchtingsfirewall waarbij de gebruiker de beveiliging en meldingen op afzonderlijke netwerkprofielen/-locaties kan afstemmen (zoals particulier en openbaar). Let wel, standaard wordt alle uitgaande verkeer toegelaten. Wil je dat niet, dan moet je dat geheel zelf regelen vanuit Windows Firewall met geavanceerde beveiliging, een taak waar een beginnend gebruiker wellicht liever niet aan begint.

De gratis tool TinyWall kan je eigenlijk zien als een add-on voor de Windows Firewall die enerzijds meer gebruiksgemak brengt (om een uitzondering toe te voegen volstaat het bijvoorbeeld het venster van het gewenste programma aan te klikken) en anderzijds de veiligheid verhoogt – TinyWall zorgt ervoor dat andere programma’s je firewallinstellingen niet langer kunnen aanpassen of de firewall kunnen uitschakelen. Je krijgt ook geen popups meer te zien als bijvoorbeeld een programma omwille van de firewallconfiguratie niet langer het internet op kan, hoewel het de vraag is of een beginnend gebruiker hier wel echt mee gebaat is. Handig is alvast dat je de configuratie als xml kunt exporteren en naderhand ook weer importeren.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Security

Tags: Firewalls

Nieuws headlines

Laatste reactie