Thilmera7 review - Uitgebreide systeemmonitor

Computerscherm opnemen
Wanneer je systeem wat lijkt te stotteren, dan heeft dat misschien wel te maken met een tijdelijke overbelasting van je processor, grafische kaart, geheugen of opslag. Systeemmonitor Thilmera7 maakt het je in één oogopslag duidelijk. En dat is lang niet het enige wat Thilmera7 je te bieden heeft.

Thilmera7

Prijs
Gratis
Taal
Engels
OS
Windows XP en hoger, 32 en 64 bit
Website
www.thilmera.com/en
7
Score
70
Score: 70
  • Pluspunten
  • Goed configureerbaar
  • Uitgebreide informatie
  • Minpunten
  • Minder leesbare widget
  • Niet zo gebruiksvriendelijk

Het is wel even zoeken naar het juiste exe-bestand van deze portable tool (Thilmera7_64.exe). Na de opstart verschijnt een programma-icoon in het Windows-systeemvak. Wanneer je de muisaanwijzer hier boven houdt, krijg je het actuele gebruik van geheugen, cpu, gpu en schijf te zien. Een muisklik volstaat om deze informatie ‘live’ te zien verschijnen op een verplaatsbaar widget. Nogmaals klikken en het widget verdwijnt. Maar er is meer …

Aanpasbaar

Even rechtsklikken op het icoon toont een menu met diverse opties. Property laat je niet alleen toe het uiterlijk en de locatie van de widget aan te passen, maar ook de eigenlijke inhoud. Je bepaalt namelijk helemaal zelf welke onderdelen en parameters je precies te zien krijgt – iets wat vooral de meer gevorderde gebruiker zal aanspreken. Het is bijvoorbeeld mogelijk allerlei temperaturen in de gaten te houden, of een geluidsignaal te laten geven zodra een temperatuur te hoogt oploopt of wanneer er te weinig schijfruimte is. Verder kun je ook sneltoetsen instellen om precies de gewenste informatie op het scherm te krijgen.

Via een tooltip en een widget krijg je in een oogopslag nuttige systeeminformatie te zien.

Extra tools

In het menu vind je ook nog een rapportagefunctie, met een dozijn of wat modules, waaronder memory purge en enum services. Met een muisklik diep je uit deze modules actuele statusinformatie op en kopieer je die desgewenst meteen naar het klembord. Een screenshotfunctie zit er eveneens bij, de gemaakte schermafdrukken belanden automatisch in een afzonderlijke map.

Al deze informatie kan wellicht bruikbaar zijn bij de verdere analyse van je systeem.

Conclusie

Thilmera7 lijkt op het eerste gezicht een simpele tool voor de actuele weergave van enkele systeemparameters. Bij nader inzicht blijkt het echter een behoorlijk krachtige systeemmonitor met talrijke parameters. Een tool die vooral tot zijn recht zal komen in handen van gevorderde gebruikers wanneer die hun systeem op een gegeven moment grondiger willen doorlichten.

Zowel het uiterlijk als de inhoud van de widget laten zich tot in de kleinste details instellen.

Geschreven door: Toon van Daele op

Category: Review

Tags: review, software, systeem, monitoren, thilmera7