The Great Hack review: Zet je aan het denken over datamisbruik

Facebook was er en binnen de kortste keren zat een groot deel van de wereldbevolking erop. Iedereen genoot van de manier waarop het platform mensen met elkaar in contact bracht en er werden weinig vragen gesteld. Na de situatie met Cambridge Analytica vorig jaar is dat echter anders. The Great Hack is een nieuwe documentaire op Netflix die dieper op dit schandaal ingaat.

Niet voor niets riep Arjen Lubach er in zijn televisieprogramma op dat mensen van Facebook af moesten gaan: er is een heleboel misgegaan in de afgelopen jaren. Cambridge Analytica is daarvan het toppunt. Tenminste, het toppunt waarvan we weten. In The Great Hack volgen we klokkenluider Paul-Olivier Dehaye en professor David Carroll die gezamenlijk onderzoeken hoe dat toch zit met de invloed die Cambridge Analytica eigenlijk heeft.

Dat dat niet gering is, wordt verteld aan de hand van de verschillende manieren waarop het bedrijf verkiezingen heeft proberen te beïnvloeden. De grootste verkiezingen zelfs, zoals die van de Amerikaanse president. Het is goed dat daar voornamelijk op wordt ingezoomd, in plaats van het feit dat het bedrijf de Facebook-data zou hebben verwijderd en deze toch nog gebruikte.

Niets te verbergen?

Dat is uiteindelijk wel een manier waarop Cambridge Analytica heeft kunnen doen wat het heeft gedaan. Uiteindelijk gaat het erom wat men doet met de data, in plaats van dat men het heeft. Veel mensen zeggen in discussies over privacy vaak: “Ik vind het niet erg als bedrijven iets van me weten, ik heb niets verkeerd gedaan, ze mogen alles van me weten”, maar in deze docu komt naar voren dat je met gegevens heel veel kwaad kan doen.

Zo vertelt de docu het verhaal vooral aan de hand van de kameleon-achtige Brittany Kaiser, de voormalig Director of Business Development bij Cambridge Analytica. Het begint al met haar introductie: ze geniet van al het mooie dat Thailand te bieden heeft en wordt geïnterviewd in haar bikini, waarmee ze vervolgens ook op het vliegveld te zien is wanneer ze naar Engeland gaat om haar zegje te doen.

Brittany Kaiser, een gevaarlijke vrouw

Ze lacht ook vaak als er ongemakkelijke dingen worden aangesneden, vooral als de interviewer haar vraagt of ze zich schuldig voelt aan wat er is gebeurd. De documentaire doet er enerzijds alles aan om haar te volgen, mee te leven en in het geval van Dehaye zelfs troost te bieden, terwijl aan de andere kant zo pijnlijk duidelijk wordt dat deze vrouw een gevaar is.

Hoe ze zich ineens onderdompelt in de wereld van rijkdom en rechtse politiek door adellijke hoedjes te dragen en mee te gaan jagen, om vervolgens ‘gewoon haar cowboyschoenen aan te trekken en voor de gewone man op te komen’, dat voelt allemaal verkeerd.

Misschien is dat uiteindelijk wel wat regisseursduo Karim Amer en Jehane Noujaim voor ogen hadden. Namelijk laten zien dat er altijd meerdere kanten aan een verhaal, aan een persoon en aan een bedrijf zitten. Het is alleen jammer dat ze Facebook en Cambridge Analytica beiden niet bereid hebben gevonden mee te werken aan hun documentaire, die daardoor juist heel erg een tegengeluid gemist.

Aan de andere kant is deze documentaire, die het Facebook-schandaal eens van een andere invalshoek bekijkt, er vooral op uit om mensen aan het denken te zetten en misschien zelfs te shockeren. Niet alleen over het bedrijf Cambridge Analytica, waar eerder nog nooit iemand van had gehoord, maar vooral over waarom data zo verschrikkelijk kostbaar is en bescherming nodig heeft.

Goden van Silicon Valley

Iets waar vooral onderzoeksjournalist Carole Cadwalladr goed onder woorden weet te brengen in haar speech aan het einde: “Wij zijn wat er met een westerse democratie gebeurt wanneer honderd jaar aan verkiezingswetgeving wordt verstoord door technologie. Wat Brexit heeft aangetoond is dat vrije democratie kapot is en de goden van Silicon Valley zijn daarvoor verantwoordelijk."

"Het gaat er niet om links of rechts, het gaat erom of het ooit nog mogelijk is om een vrije en eerlijke verkiezing te hebben. Je bent er om mensen dichterbij elkaar te brengen, maar je geeft niet toe dat diezelfde technologie ons uit elkaar drijft.”

The Great Hack is nu te zien op Netflix.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten