abonneren

System Mechanic 8

Easy Computing brengt veel software uit. Elke maand ligt er wel weer een nieuw pakketje van Easy Computing op ons bureau. De kwaliteit van hun software is wisselend. Denk maar aan het matige Audio en Video Converter en het geweldige Acronis True Image Home. In dit nummer testen we het tuningpakket System Mechanic uit. Tot welke klasse behoort deze software? Top of flop?

System Mechanic is een oudgediende, want hoewel op de doos alleen System Mechanic staat, is dit ondertussen wel versie 8. System Mechanic heeft altijd bekendgestaan als een pakket waarmee u veilig uw systeem kunt schonen, versnellen en aanpassen. Versie 8 vormt hierop geen uitzondering. Zowel voor experts als beginners is System Mechanic zeer gebruiksvriendelijk. Het programma is volledig Nederlandstalig - en voor de verandering is deze vertaling prima in orde. Er wordt helder uitgelegd welke verschillende functies er zijn. Grote, duidelijke pictogrammen met goede beschrijvingen en geen overdaad aan opties zorgen ervoor dat u weet waar u mee bezig bent. Wanneer het programma voor de eerste keer opstart, voert het een snelle analyse uit van uw systeem en stelt het bewerkingen voor om uw systeem te optimaliseren.

Systeem onder vuur

We testen dit pakket op onze eigen Windows XP-machine die al bijna een jaar in gebruik is en waarop al vele programma's geïnstalleerd en verwijderd zijn en waar een rijke internethistorie op aanwezig is. We zien onszelf graag als expert, dus we verwachten eigenlijk weinig rotzooi op onze pc. Na de eerste snelle analyse bestempelt System Mechanic ons systeem als redelijk. Het programma vindt diverse loze koppelingen in het register, diverse nodeloze opstartprogramma's en 2 GB aan tijdelijke bestanden. We kunnen ervoor kiezen om alles automatisch te repareren, maar we hebben ook de mogelijkheid elk probleem nader te bekijken en zelf te kiezen welke elementen gefixt moeten worden. Met name voor gevorderde gebruikers is dit fijn. Wel lopen we tegen kleine bugs aan als we specifieke keuzes willen maken. Dat zijn geen schadelijke bugs, maar eerder hinderlijke. Zo krijgen we bij sommige specifieke keuzes simpelweg geen reactie en worden we gedwongen System Mechanic toch het probleem volautomatisch te laten herstellen. Een nieuwe optie in versie 8 is Active Care. Hiermee onderhoudt en repareert System Mechanic uw systeem automatisch op de achtergrond wanneer u de pc niet gebruikt. Handig!

Winst

Een tweede, diepere analyse levert nog meer 'problemen' op. Zo vindt System Mechanic een flink gefragmenteerde harde schijf met enkele fouten en ontdekt het zelfs adware die kennelijk langs onze beveiligingssoftware (het gratis Avast!) is geslopen! Ook vindt het nog veel meer ongeldige registry-entries. We laten System Mechanic alles verhelpen. Hierbij moeten we vermelden dat hardeschijfbewerkingen behoorlijk wat tijd in beslag nemen en dat u deze bewerkingen beter niet even gauw tussendoor moet willen uitvoeren. Na alle herstelwerkzaamheden kijken we naar het verschil in opstart- en afsluittijd van onze pc. Qua afsluiten is er geen verschil en het opstarten heeft ons een winst van 7 seconden opgeleverd. Niet gek veel, maar ons systeem was ondanks de vele 'problemen' toch redelijk onderhouden. Sterk vervuilde systemen zullen ongetwijfeld stukken meer performancewinst behalen nadat System Mechanic ermee klaar is.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • volledig Nederlandstalig
  • gebruiksvriendelijk
  • prima optimalisatietools
  • hardeschijfbewerkingen duren lang
  • kleine bugs bij sommige menukeuzes
System Mechanic is een prima optimalisatietool met veel mogelijkheden. Het is bijzonder gebruiksvriendelijk en voor sterk vervuilde systemen valt er zeker winst te behalen. Voor verantwoordelijke pc-gebruikers is System Mechanic wellicht minder winstgevend, maar ook voor hen is het programma zeker handig. Eén ding is zeker: het is absoluut geen flop!

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Tools

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie