abonneren

SUMo

Software updaten is niemands lievelingsklus maar moet vanwege de veiligheid wel vaak gebeuren. Vaak dien je per applicatie uit te zoeken of er al een nieuwe versie beschikbaar is – dat kan handiger. We testen in PCM 5 acht software-updaters, waaronder SUMo.
Score
10
  • Pluspunten
  • Minpunten
  • slechte interface
  • slechte downloadlinks
  • slechte suggesties

None

Het enige nut dat SUMo heeft is een overzicht te geven van software op je systeem, met eventueel nieuws over beschikbare updates. Downloaden kun je er niet mee. We raden het installeren van deze applicatie ten sterkste af, ook door de ongelooflijke hoeveelheid toolbars.

De website van SUMo (Software Updates Monitor) is zo eenvoudig dat we niet het idee krijgen dat er een grote database achter zit. Daarnaast wekt de software niet al te veel vertrouwen. Het allereerste scherm, dat normaal de gebruikersovereenkomst bevat, blijkt bij SUMo een overeenkomst voor het installeren van RelevantKnowledge te zijn, een applicatie die tegen spyware aanhangt. Daarnaast levert SUMo ook de Babylon-toolbar mee, dat het tot twee keer toe probeert te installeren. Ook Complitly, nog een andere toolbar, wordt geïnstalleerd als je niet oplet. De software moet dus wel heel goed zijn om dit te compenseren.

Je kunt in de opties aangeven of SUMo ook bètaversies moet detecteren of niet. Onhandig is dat de software vervolgens in de updatelijst niet aangeeft of de aanbevolen update een stabiele of bètaversie is. Ook kun je handmatig Microsoft-programma’s meenemen of uitsluiten van detectie. Uitsluiten is beter: Office-onderdelen worden in onze test driedubbel geteld en ook verscheidene tools die bij Windows horen, zoals configuratie- of geheugentools staan in de lijst, terwijl daar nooit losse updates voor uitkomen. Dat brengt het totaal aantal gedetecteerde apps tot 76 – te veel, gezien het feit dat SUMo driekwart ervan niet eens zou kunnen bijwerken.

De complete deceptie blijkt als we proberen een update te downloaden. De Download-knop in de applicatie leidt ons naar de SUMo-homepage, waar je vervolgens zelf moet Googelen om de applicatie te vinden. Absoluut onhandig, en een updater onwaardig.

Geschreven door: Abram Wagenaar op

Category: Review, Tools

Tags: updaters