Studio Webdesign Pro 5

Studio Webdesign is een alles-in-één pakket om websites te maken. De nieuwe versie 5 biedt meer mogelijkheden om dynamische websites te maken. Maken alle toevoegingen het pakket gebruikersvriendelijk genoeg voor beginnende websitebouwers?
6
Score
60
Score: 60
  • Pluspunten
  • Minpunten

De software is gericht op gebruikers die weinig of geen kennis van html of programmeertalen hebben. Behalve de installatie-cd wordt ook een cd met vrij te gebruiken fonts, afbeeldingen en extra templates meegeleverd. Eenmaal opgestart, kunt u kiezen om een nieuwe website op te zetten of gebruik te maken van een meegeleverd sjabloon. Dat laatste is natuurlijk het gemakkelijkst. Dit sjabloon kan, net als in Studio Webdesign 4, naar wens aangepast worden met persoonlijke foto's, teksten, YouTube-filmpjes, kleurenschema's, knoppen en logo's. Ook kan er functionaliteit gekoppeld worden aan elementen op de pagina en kunt u foto's bewerken.

Dynamiek

De nieuwe eigenschappen van Studio Webdesign zijn er voornamelijk op gericht om websites dynamischer te maken. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om Flash-navigatiebalken toe te voegen. Deze kunnen ook gekoppeld worden aan xml- of rss-feeds, zodat u ze kunt gebruiken voor websites met dynamische content.

De mogelijkheid om fotogalerijen toe te voegen, is flink uitgebreid. Er zijn nieuwe fotogalerijen beschikbaar met meer mogelijkheden. Om de sjablonen beter naar eigen smaak te kunnen aanpassen, is er een nieuwe kleurenschemaontwerper, waarmee u gemakkelijk kleurenschema's voor de hele site maakt.

Voor het kunnen updaten vanaf elk pc kunt u een contentmanagementsysteem (cms) aan uw pagina's toevoegen. Ook op e-commercegebied is er het een en ander verbeterd aan Webdesign Studio Pro. Zo kan er een eenvoudig, op een kalender gebaseerd boekingssysteem geplaatst worden. Het is gemakkelijker geworden om nieuwe e-commerceopties in te stellen en als u bij Google aangemeld bent om onderdelen als Google Analytics en Google Maps te gebruiken, koppelt u deze met een paar klikken aan de pagina's.

Export

In eerdere versies moest u bij elke vernieuwing de hele site publiceren, wat wel eens lang kon duren. Nu kunt u kiezen om per pagina te publiceren. De publiceerfunctie is ook beter beveiligd. Bovendien is er een optie om de website als pdf-document te exporteren.

Vanaf versie 5 is het niet meer noodzakelijk om een apart fotobewerkingsprogramma te gebruiken. Met Fotolab en Knipselstudio past u van alles aan uw eigen beeldmateriaal aan. De standaard website-elementen zijn op een gebruikersvriendelijke manier toe te voegen en aan te passen. De Flash-fotogalerij laat zich gemakkelijk vullen met foto's, op de pagina plaatsen en schalen. Bij het publiceren blijkt echter dat er geen apart script voor deze galerij geplaatst wordt, waardoor u in de browser eerst een waarschuwing moet wegklikken voordat u kunt genieten van de, verder uitstekende, fotogalerij.

Bij het proberen van enkele van de complexere features was het noodzakelijk om de Nederlandstalige handleiding en het gebruikersforum goed te bestuderen. Hoe u een online boekingssysteem bouwt, is er helaas niet in te vinden. Tijdens het testen valt verder op dat de software nogal traag reageert.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • gebruiksvriendelijk voor simpele sites
  • geen apart fotobewerkingsprogramma nodig
  • veel mogelijkheden
  • ingewikkelde interface
  • steile leercurve voor geavanceerde functies
  • traag
Voor wie niet de mogelijkheid heeft om zelf websites te leren bouwen en geen budget heeft voor professionele pakketten, is Studio Webdesign Pro een prima hulpmiddel. Met weinig kennis is het mogelijk om vrij snel een eenvoudige website op te zetten. Wilt u echter gebruikmaken van alle geavanceerde opties, dan is het noodzakelijk dat u er veel tijd aan besteedt.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Browsers & ftp

Tags: