Studio HD Ultimate Collection 15

Avid maakt het de beginnende videobewerker niet eenvoudig. Het bedrijf brengt zowel Pinnacle Studio 15 uit als het nieuwe Avid Studio. Toch blijkt de keuze niet zo lastig zodra je beide pakketten uitprobeert.

Het uitgebreidste pakket Pinnacle Studio 15 HD Ultimate Collection verschilt van de goedkopere versies door meer overgangen, effecten en montagethema's aan te bieden. De interface van Pinnacle Studio is niet veranderd en alle menu's, op het bestandsmenu na, zijn exact hetzelfde gebleven. Dat geldt ook voor alle instellingsmogelijkheden en het onderdeel importeren en organiseren van bestanden.

De eerste vernieuwing kom je pas tegen bij het monteren zelf. Door de installatie van de HFX Volumes 1, 2 en 3, Creative Pack V1 en het Premium Pack Volume 2 beschik je over tientallen nieuwe overgangen, montagethema's en dvd-menu's. Het is vooral meer van hetzelfde. De overgangen en dvd-menu's zijn niet bijzonder en er valt weinig in te stellen. Welkom zijn wel de nieuwe montagethema's om bijvoorbeeld een videomuur te maken of om verschillende beelden boven en naast elkaar te tonen met de Multi Layer Mixes. Afgezien van deze aanvullingen is er wat betreft de wijze van monteren niets veranderd.

Pas bij het exporteren krijg je weer nieuwe mogelijkheden. De eerste vernieuwing is de mogelijkheid om te exporteren naar DivX HD. Het grote voordeel hiervan is dat je bestanden geëncodeerd worden met de h.264-codec en verpakt worden in een mkv-container. De kwaliteit is uitstekend en biedt een beter alternatief voor de tweede vernieuwing, namelijk de mogelijkheid om naar de mov-container te exporteren met de h.264-codec. Bij die exportoptie wordt gebruikgemaakt van 192 kbit/s mpeg4-geluid, terwijl dit bij de export naar mkv in aac-formaat gebeurt op 320 Kbit/s.

De laatste vernieuwing is de optie om projecten te archiveren. Alle bestanden en projectgegevens worden dan opgeslagen in een Studio Archiefbestand met de extensie .sta. Jammer is dat tevens alle render- en previewbestanden worden meegenomen bij de archivering, waardoor de bestandsomvang van het sta-bestand zo groot is dat het niet op een dvd past. Door eerst de render- en previewbestanden te verwijderen is dit euvel te verhelpen, maar dat betekent ook dat de volgende keer alles opnieuw moet worden gerenderd.

Prestaties

Het beperkte aantal vernieuwingen in Pinnacle Studio 15 zou te accepteren zijn als de prestaties enorm zouden zijn verbeterd. Helaas is niets minder waar. Als je wisselt tussen venster en functie hapert Studio regelmatig en als je werkt met avchd-bestanden is rendering bij gebruik van overgangen en effecten altijd noodzakelijk. Dit renderproces duurt lang, waardoor het monteren van zelfs een simpel filmpje onnodig veel tijd kost. Het zou fijn zijn geweest als je tijdens het renderen van avchd naar mpeg2 gewoon de beelden kunt blijven bekijken om te kunnen doorwerken. Het afspelen van hd-video gaat prima, zo lang je de spatiebalk of de transportbesturing gebruikt om de video te starten of te stoppen. Gebruik je daarvoor de J-, K- en L-toetsen, dan gaat het beeld direct haperen.

 

PluspuntenMinpuntenConclusie

  • eenvoudig

  • matige prestaties in snelheid en kwaliteit

  • nagenoeg geen vernieuwingen

Pinnacle Studio 15 kent te weinig vernieuwingen om een update van versie 14 te rechtvaardigen. Heb je helemaal nog geen videobewerkingspakket, dan is Pinnacle Studio 15 niet meer de meest voor de hand liggende keuze als je voor het eerst gaat monteren. Je doet er in dat geval goed aan om ook de alternatieven te bekijken, zoals Magix Video deluxe, Adobe Premiere Elements of de waarschijnlijke opvolger Avid Studio.Downloadversie beschikbaarjaDemoversie beschikbaarneeMinimaal vereist intern geheugen (MB)1024Besturingssysteem (minimaal benodigd)Windows 7
Windows Vista
Windows XP

5,0

Ons oordeel

Pluspunten

Minpunten

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten