abonneren

Studio 14 Ultimate Collection

Inhoudsopgave

  1. > Inleiding
  2. > Specificaties
Een nieuw importvenster, de mogelijkheid om geavanceerde titels te maken en vijf fantastische plugins van Red Giant zijn de belangrijkste vernieuwingen van Pinnacle Studio 14. Daarnaast heeft dit populaire videobewerkingsprogramma een nieuw uiterlijk gekregen.

De installatie van Pinnacles vlaggenschip levert geen problemen op. Plugins en content-elementen van Studio-versies 10 en 11 zet u met de Transfer Wizard over, zodat u verder kunt werken aan al bestaande projecten. Wilt u de Boris FX- en Vitascene-plugins van versie 12 gebruiken, dan zult u deze handmatig moeten installeren, omdat de Transfer Wizard de dvd's van versie 12 niet ondersteunt. Het nieuwe design valt direct op. De kleuren zijn donkerder, een schuifbalk heeft de paginastructuur voor bestanden en overgangen vervangen en het geheel ziet er verzorgd uit.

De nieuwe Studioimport-module zorgt ervoor dat u van allerlei verschillende bronnen video kunt capturen. Deze mooi vormgegeven module kent een paar welkome vernieuwingen. Het is nu mogelijk om hd-bestanden van de camera individueel te selecteren en te previewen. Daarnaast kunt u aan de gecapturede videofragmenten zelf namen toekennen die de onduidelijke cijfernaam vervangen. De zelfgekozen bestandsnaam wordt gevolgd door de creatiedatum, tijdsduur of een nummering.

Erg leuk is ook de nieuwe Stop Motion-functie. Stop Motion stelt u in staat om frames te capturen van live beelden die u vervolgens kunt verwerken in een animatie. De geïmporteerde of gecapturede bestanden komen automatisch in de bekende albums te staan. Om een beter overzicht te krijgen van de items die u in uw montage wilt gebruiken, is er nu een nieuw Projectvak. Hier worden alleen de bestanden getoond die op de tijdlijn staan of die u wilt gaan gebruiken in uw montage. Erg handig en het bespaart u ondanks de nieuwe schuifbalken veel tijd bij het zoeken naar videoclips.

De templates voor menu's en montagethema's alsook de overgangen en effecten zijn nagenoeg precies hetzelfde als in Studio 12. Wel is Studio 14 uitgebreid met vijf plugins van Red Giant. De plugins 3Dstroke, Trapcode Shine, Knoll Light Factory, Toonit en Particular zijn zeer omvangrijk en bieden veel creatieve mogelijkheden. Denk hierbij aan het creëren van rookgordijnen, het maken van cartoons, het simuleren van elektriciteit, vuur en explosies, maar ook aan bijzondere lichteffecten, wervelstormen en 3D-elementen. Alle plugins zijn tot in detail aan te passen en het is nu ook mogelijk om eigenschappen van effecten eenvoudig op de tijdlijn te kopiëren van de ene naar de andere videoclip.

De titelgenerator is compleet vernieuwd. U kunt nog steeds klassiek stilstaande titels maken, maar u kunt er ook voor kiezen om met de Motion Titler geavanceerde dynamische titels op te bouwen die bestaan uit verschillende lagen. De lagen kunt u afzonderlijk of samengebundeld in een groep animeren. De Motion Titler werkt erg prettig, maar het zou nog beter zijn geweest als u de grafische elementen kon animeren zonder gebruik te hoeven maken van de dynamische effecten van teksten.

De belangrijkste veranderingen in de exportfase zijn de mogelijkheid om alleen specifieke gedeelten uit de montage te exporteren en de verhoging van de maximale bitrate naar 40 Mbit/s voor het maken van blu-rays. Het specifieke gedeelte dat u wilt exporteren, kunt u aangeven met markeringen op de tijdlijn. Vervolgens kunt u in de exportmodule deze markeringen selecteren. Een prima functie om bijvoorbeeld even snel effecten te testen bij de export naar bestanden voor lagere bandbreedtes.

De kwaliteit van zowel avchd-dvd's als blu-rays is door de verhoging naar 40 Mbit/s een stuk beter geworden. Helaas is deze vernieuwing niet doorgevoerd voor mp4-bestanden. Deze worden nog steeds gemaakt met een verouderde mp4-codec met een maximale bitrate van 12 Mbit/s. De kwaliteit van deze mp4-bestanden is dan ook flink onder de maat.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • mooie Red Giant plugins
  • goede importmodule en Motion Titler
  • geen H.264-codec bij mp4-bestanden
  • weinig nieuwe menu’s en montagetemplates
Pinnacle Studio 14 bevat genoeg nieuwe functies om een upgrade te overwegen. Met Pinnacle Studio 14 haalt u een gebruiksvriendelijk videobewerkingspakket in huis, waarmee u snel vertrouwd zult raken.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Video

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie