abonneren

Studio 12 Ultimate

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Specificaties
Dat video bewerken niet moeilijk hoeft te zijn maar vooral leuk is, bewijst Pinnacle al jaren en gelukkig wordt die lijn ook in de nieuwe versie voortgezet: Pinnacle Studio 12 biedt volledige hd-ondersteuning, fantastische nieuwe effecten en een groot aantal verbeteringen.

Het eerste wat opvalt is de snelheid. Zowel de installatie, het starten als ook verschillende bewerkingen binnen het programma verlopen aanzienlijk sneller. Studio 12 komt in drie versies; Standaard, Plus en Ultimate. De opvallendste vernieuwing in de standaard versie is Pinnacle Montage. Op basis van verschillende thema's kunt u verschillende videofragmenten tegelijk laten zien, aan elkaar koppelen of voorzien van effecten. Op deze manier kunt u eenvoudig een geanimeerd fotoalbum maken of verschillende videofragmenten tonen in een videomuur.

Import en Export

Behalve Pinnacle Montage is in alle versies ruimere ondersteuning voor importeren en exporteren van bestanden. Studio ondersteunt nu psd-, gif- en ac3-bestanden en exporteert naar mp3, wav en flash. Jammer is dat Studio nog steeds geen raad weet met mov-bestanden. Daarnaast is het vervelend dat audio- en videobestanden niet samen zichtbaar worden in de albums. Dit betekent dat u constant heen en weer moet navigeren tussen het muziek- en videoalbum. Gelukkig kent Studio nu wel de mogelijkheid om direct naar een van de vele pagina's in uw album te springen. Nu nog de mogelijkheid om te zoeken en bestanden te classificeren en de albums zijn áf.

Bewerken

Videobewerken in Studio is kinderlijk eenvoudig. Bestanden zet u op een storyboard of tijdlijn, kort ze desgewenst in om vervolgens overgangen of effecten toe te passen en titels toe te voegen. Wilt u dit ook doen met hd-materiaal, dan is minimaal Studio Plus vereist. Wel waarschuwen we u dat werken met hd-materiaal lang niet altijd soepel verloopt. De aanbevolen systeemeis van 2,66 GHz met 2 GB geheugen is aan de lage kant om lekker te werken met avchd-bestanden. Op ons AMD 5000+-systeem met 3 GB geheugen duurt het ruim vijf uur om twee uur hd-materiaal te laden met een resolutie van 1920x1280. In de bewerking crasht Studio regelmatig.
Handige nieuwe functies zijn de markeringen op de tijdlijn en de hoofdvolumeregeling. De markeringen zorgen ervoor dat u eenvoudig heen en weer kunt springen in uw montage, terwijl u met de hoofdvolumeregeling het geluid kunt verzachten zonder de onderlinge mixen te verstoren.

Special Effects

De standaard versie van Studio beschikt al over veel effecten, maar voor wie meer wil is Ultimate een uitstekende keuze. U beschikt dan over Boris Graffiti voor zeer geavanceerde titels, het bekende Vitascene voor nog meer effecten en overgangen en Magic Bullet Looks. Dit laatste programma is echt fantastisch. Met een druk op de knop verandert u de gehele look and feel van uw montage. U krijgt meer dan honderd templates. In een mum van tijd geeft u uw complete montage de koelbloedige kleuren van CSI, een romantische sfeer of een herfstachtige look.

Exporteren

Het is nu mogelijk audio te exporteren als mp3- of wav-bestand, of uw complete montage als flash-video op te slaan. Vanaf de plus-versie krijgt u ook de mogelijkheid om een avchd-dvd te branden. Daarnaast kunt u vanaf de plus-versie nu ook volwaardige blu-ray-disks maken, compleet met geanimeerde menu's. Ook kunt u gebruikmaken van Dolby Digital 5.1-geluid bij Studio Ultimate.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • ondersteuning avchd
  • groot gebruiksgemak
  • blu-ray branden met menu's
  • loopt vaak vast bij bewerken hd-materiaal
  • geen ondersteuning mov-bestanden
Pinnacle Studio 12 kent genoeg verbeteringen ten opzichte van 11 om een upgrade of aanschaf te overwegen. De snelheid is merkbaar verbeterd en handigheidjes als het plaatsen van markeringen, efficiënter werken met geluid en Pinnacle Montage zijn welkome aanvullingen. Daarnaast is er de hd-ondersteuning en beschikt u over fantastische plugins als Boris Graffiti en Magic Bullet Looks.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Video

Tags: