}
abonneren

Studio 11 Ultimate

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Specificaties
U kunt de leukste filmpjes maken, maar eigenlijk moet elk filmpje wel worden gemonteerd en nabewerkt. Pinnacle Studio 11 en Ulead VideoStudio 11 bieden u genoeg gereedschap om uw videobeelden te pimpen en geschikt te maken voor elk denkbaar medium.
8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • Minpunten

Traaaaag

De installatie van Studio 11 duurt lang. Na een installatie van meer dan een half uur krijgen we eerst de melding dat versie 11.1 beschikbaar was en daarna dat we de proDAD VitaScene-update moeten installeren. Na drie kwartier kunnen we het programma eindelijk starten. Het valt direct op dat dit nog net zo traag verloopt als in de vorige versie. Maar liefst 35 seconden doet Studio erover om de interface te tonen. Op ons eerste testsysteem, dat al enige tijd zonder schone installatie draait, krijgen we bij de eerste verkenning regelmatig vastlopers. Deze worden veroorzaakt op die momenten dat Studio verbinding zoekt met internet. Helaas geeft Pinnacle niet aan wat er fout gaat en er zit niets anders op dan het programma telkens opnieuw te starten. Op onze tweede 'schone' test pc komen we dit probleem niet tegen.

Tweede monitor

Aan de interface van Studio 11 is weinig veranderd. De bekende tabbladen Opnemen, Bewerken en Film maken wijzen u stap voor de stap de weg in het montageproces. De aankondiging op de doos van een schaalbare interface kunt u met een korreltje zout nemen. Weliswaar kunt u de interface uitrekken over twee monitoren, maar de individuele vensters zijn niet schaalbaar. Prettig is wel dat u de tweede monitor nu als previewvenster kunt gebruiken.
Studio 11 kan overweg met alle gangbare bestandsformaten die u eenvoudig kunt inladen via het tabblad Opnemen of direct kunt importeren via het album. Als de videobeelden eenmaal in het album staan, kunt u ze via het storyboard of tijdlijn gaan bewerken. Gebruik van de tijdlijn geeft u meer bewegingsvrijheid, omdat u hier kunt werken met een extra video- en audiospoor. Helaas zijn er weinig vernieuwingen doorgevoerd om het monteren van video te vereenvoudigen. Er kunnen bijvoorbeeld geen markers worden geplaatst om specifieke momenten in de video te synchroniseren met geluid, u kunt de audio niet van de video scheiden en het verplaatsen van keyframes is voor video-effecten op de tijdlijn niet mogelijk.

Vernieuwingen

Er zijn een aantal vernieuwingen te vinden in de effecten. Met de BIAS SoundSoap plug-in kunt u geluid opschonen en met de proDAD Vitascene hebt u een extra set effecten tot uw beschikking. Naast de honderden andere effecten zijn deze aanvullingen natuurlijk zeer welkom. De installatie van de bonus-cd levert nog meer effecten op, maar hieraan kleeft ook een nadeel. Veel audio- en video-effecten zijn wel zichtbaar, maar u kunt ze pas gebruiken als u hiervoor hebt betaald. Dat is zeer opmerkelijk, omdat we zouden verwachten dat bij een Ultimate-versie alles inbegrepen zou zijn.
Nieuw is ook de muziekgenerator ScoreFitter. Hiermee kunt u op maat muziek onder uw videobeelden plaatsen. ScoreFitter werk hetzelfde als SmartSound, wat nog steeds te gebruiken is. De veertig bonusnummers van ScoreFitter zullen door hun oubolligheid niet iedereen aanspreken.

Exporteren

Het exporteren van video levert in Studio 11 geen enkel probleem op. De video kan geschikt worden gemaakt voor onder meer dvd, hd-dvd, blu-ray, iPod, PSP, mpeg1, -2 en -4 en avi. Voor het coderen naar mpeg4 en Dolby Digital is wel activering via internet vereist, maar het is gratis en de kwaliteit zeer goed.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Nederlandstalig
  • eenvoudig
  • goede kwaliteit na coderen
  • prima handleiding
  • bonus is geen bonus
  • beperkte bewerkingen op tijdlijn
Pinnacle Studio 11 Ultimate is een uitgebreid Nederlandstalig video-editing pakket met een voortreffelijke handleiding. Het is geschikt voor Vista, kan overweg met hd-beeldmateriaal en ondersteunt de nieuwste videocodecs. Daarnaast is Pinnacle Studio ook goed in audiobewerking. Wel raden we u aan de pc goed te schonen voordat u het pakket installeer en ook de installatieprocedure zal wat geduld eisen.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Video

Tags:

Laatste Vacatures

Uitgelicht: Senior Integratiespecialist - NS

Uitgelicht: Java Developer - CGI