Streak

De Dell Streak is een smartphone/tablet met een 5-inch scherm, bij uitstek geschikt voor webjunkies.
8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • Minpunten

De Dell Streak houdt het in het midden tussen een smartphone en tablet en zou daarmee wel eens een heel nieuwe categorie kunnen inluiden. U zult er wel aan moeten wennen dat u een fors apparaat tegen uw oor houdt bij het bellen. Dat komt natuurlijk door het 5-inch scherm, dat de Streak beter geschikt maakt voor websurfen dan de meeste andere smartphones. Ook maakt het grote scherm de Streak verdienstelijk als applicatieplatform voor zakelijk gebruik.

Om met een minpunt in huis te vallen: de Streak ondersteunt op dit moment alleen Android 1.6, in plaats van een nieuwere release met hogere prestaties en nieuwe functionaliteit. Misschien is dit de oorzaak van het trage reageren van de Streak? Zo nu en dan heeft het apparaat enkele seconden nodig om te reageren op een schermaanraking, zonder aanwijsbare oorzaak.

Qua design lijkt de Streak nog het meeste op een grote smartphone, maar het display wordt in beginsel in landschapsstand gebruikt. Ook het thuisscherm wordt in deze oriëntatie weergegeven. De meeste Android-applicaties kunnen overigens in beide oriëntaties gebruikt worden, wat voor voldoende flexibiliteit zorgt. In landschapsstand doet de Streak ons denken aan een draagbare gameconsole of draagbare mediaspeler, zoals die van Archos. Met 220 gram weegt de Streak bijna tweemaal zo veel als een gemiddelde smartphone, maar hij is zeker niet te zwaar om mee te nemen. Zijn afmetingen (15 x 8 x 1 cm) zijn net wat te groot om 'm broekzakvriendelijk te kunnen noemen.

Dell heeft een eigen gebruikersinterface voor de Streak ontworpen. Deze plaatst de meestgebruikte functies op het homescreen, waaronder applicaties voor de telefoon, contactpersonen, sms, de webbrowser, Google Maps en de Android Market. Ook zijn er een Google-zoekbalk en icoontjes om wifi, bluetooth en gps snel aan of uit te zetten. Hierdoor voelt de Streak bijna als een kleine computer aan. Het complete aanbod aan applicaties kan via een dropdownmenu aan de linkerbovenzijde van het scherm benaderd worden. Uiteraard kan het homescreen naar eigen wens aangepast worden met widgets en snelkoppelingen.

De Streak ondersteunt drie homescreens; veeg naar links en u ziet de widgets voor Facebook en Twitter, veeg naar rechts en u krijgt de snelkoppelingen voor de muziekspeler, camera, foto's, YouTube, Google Mail en Touchdown voorgeschoteld. Deze laatste laat u e-mail op een Exchange-server benaderen.

Het 5-inch scherm heeft een resolutie van 800 x 480 pixels. Door de grote schermdiagonaal zijn webpagina's veel beter te lezen dan op concurrerende smartphones, zowel in portret- als landschapsstand. Helaas ondersteunt Android 1.6 geen Flash; een update naar Android 2.2 komt later deze zomer, waarna gebruikers desgewenst Flash 10.1 kunnen installeren. Vreemd genoeg is de webbrowser ook een van de applicaties die zo nu en dan blijft hangen; zo kan het tot 10 seconden duren voor de adresbalk reageert op aanrakingen.

Andere problemen die we tegenkomen bij het testen van de Streak zijn de neiging om alle netwerkverbindingen voor enkele seconden te verliezen -- en zelfs langer wanneer het toestel uit standby wordt gehaald. Deze problemen zouden overigens ook aan ons specifieke toestel kunnen liggen.

Wie vaker een Android-toestel heeft gebruikt, zal de meeste applicaties wel kennen. Noemenswaardig is de aanwezigheid van Quickoffice, waarmee Word-, Excel-, PowerPoint- en pdf-documenten geopend kunnen worden. Het grote scherm doet deze applicatie veel recht, zeker bij het lezen van Word-bestanden. Wie bestanden wil bewerken zal Quickoffice moeten upgraden naar de betaalde versie. De combinatie van Touchdown en Quickoffice maken de Streak overigens wel een goede concurrent voor de iPhone op zakelijk vlak.

De Streak maakt gebruik van dezelfde hardware als andere high-end smartphones. Het kloppende hart is een 1GHz Qualcomm Snapdragon-processor met 512 MB rom-geheugen en 2 GB systeemgeheugen. Gebruikersgegevens worden opgeslagen op de meegeleverde 16GB micro-sd-kaart. Voor koppeling met het internet ondersteunt de Streak hsdpa tot 7,2 Mbit/s en 802.11 b/g wifi. Uiteraard wordt bluetooth ook ondersteund; in het geval van de Streak is een bluetooth headset geen gek idee. Navigeren is mogelijk met de ingebouwde gps-ontvanger.

De Streak voelt stevig aan. We vermoeden dat hij beter bestand is tegen een val op de de grond dan de meeste smartphones, al is het maar omdat het scherm gemaakt is van gehard Gorilla Glass. De metalen achterzijde, die de accu beschermt, onderstreept de degelijkheid van dit toestel. Verwijder de achterzijde en het toestel schakelt automatisch uit; u kunt de Streak pas weer inschakelen als de achterkant weer dicht zit.

Andere externe features zijn een camera aan de voorzijde voor videobellen en een 5-megapixel camera met flitser aan de achterzijde voor het maken van foto's. Aan de onderzijde van het toestel bevindt zich een 30-pins connector, niet veel anders dan bij de iPhone. De koptelefoon aan de bovenkant is van het 3,5mm-type.

Het is onvermijdelijk om de Dell Streak te vergelijken met de Apple iPad, maar de twee apparaten kennen meer verschillen dan overeenkomsten. De iPad heeft een scherm met een hogere resolutie en is viermaal zo groot en driemaal zo zwaar als de Streak. De iPad is tevens uitgerust met een geweldige ebookreader; een dergelijke applicatie ontbreekt op de Streak, al biedt de App Market hier uitkomst. De Streak kan dan weer telefoongesprekken voeren, iets dat met de iPad niet mogelijk is. De telefoonapplicatie werkt in portret- en landschapsstand. Bellen gaat prima, al krijgen we het idee dat u een baksteen tegen ons oor houden.

Ondanks het grote scherm van de Streak zijn we teleurgesteld in het virtuele toetsenbord, waarop we veelvuldig mis typen. Dell heeft de extra schermruimte gebruikt om een numeriek toetsenbord toe te voegen, in plaats van de normale toetsen groter te maken. Wat ons betreft een gemiste kans.

De 5-megapixel camera maakt behoorlijk mooie foto's, maar de lens zit precies op de plek waar we normaal gesproken onze vingers zouden houden in landschapsstand. Het is ook mogelijk videoclips te schieten met de Streak en deze rechtstreeks naar YouTube of Flickr te uploaden.

Dat Dell gekozen heeft voor een eigen 30-pins connector in plaats van een standaard micro-usb-aansluiting komt omdat Dell extra accessoires wil gaan verkopen, zoals een carkit en een av-dock voor naast de tv. Deze laatste biedt hdmi-uitvoer, zodat u uw 720p-clips op groot scherm kunt bekijken. Dell levert een kabel mee om de Streak via usb op te laden. Het is mogelijk om de inhoud van de sd-kaart te bekijken op de pc, of gegevens te synchroniseren via de Dell PC Suite. Deze software is meegeleverd op het micro-sd-kaartje.

In de Streak heeft Dell een 1530mAh li-ion-accu geplaatst. Deze is verwisselbaar. Dell doet geen uitspraken over de accuduur, maar in onze bevindingen gaat de Streak ongeveer één dag mee met ingeschakelde wifi en 3G.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • groot 5-inch scherm
  • solide bouw
  • krachtige hardware
  • Android 1.6
  • lomp als telefoon
  • slecht virtueel toetsenbord
De Dell Streak laat een goede indruk achter. Het is in ieder geval meer dan een uit de kluiten gewassen smartphone; vooral fanatieke websurfers hebben veel voordeel aan het forse scherm. Omdat u de Streak kunt gebruiken om te bellen, hoeft u geen tweede apparaat mee te slepen. Met de optionele carkit werkt de Streak zelfs prima als navigatiesysteem. Onze minpunten (trage respons en verbroken netwerkverbindingen) kunnen hopelijk opgelost worden door de beloofde update naar Android 2.2.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Smartphones

Tags: