StorageCraft ShadowProtect Desktop 4.2

Het is een waarheid die al zo oud is als de ict-wereld zelf: regelmatige backups zijn de beste remedie tegen dataverlies. Met dat in het achterhoofd heb je met StorageCraft ShadowProtect een uitstekende tool in handen.

De makers mogen met de desktopeditie dan wel de thuisgebruiker voor ogen hebben, de interface en de hele filosofie achter het programma geven onmiskenbaar de professionele insteek prijs.

Je hoeft geen programma te verwachten waarbij een simpele wizard je in een paar afgetekende stappen naar een backup van je belangrijkste databestanden leidt. Sterker nog, selectieve backups zijn niet mogelijk, omdat je alleen een of meer complete volumes kunt backuppen. Dat kan naar een lokale schijf of naar een netwerklocatie. 

ShadowProtect is dus een volbloed imageprogramma, al is selectief bestandsherstel dan weer wel mogelijk. Dat doe je door een imagebestand vanuit het programma aan een stationsletter te koppelen, waarna je de gewenste bestanden naar een andere locatie kunt kopiëren, net als in de Verkenner. Een volledige image terugzetten kan uiteraard ook, in principe zelfs naar andere hardware. Ook je gecrashte systeempartitie herstellen is heel goed mogelijk, althans met een live-cd (met twee WinPE-versies). Je moet dan wel eerst even het gedownloade iso-bestand naar een schijfje branden – dat kan via het meegeleverde onderdeel ISOtool. 

Een slimme extra in deze nieuwe versie is de module Virtualboot. Daarmee kan je een image meteen in een virtuele omgeving opstarten, al moet je eerst wel Oracle VirtualBox installeren. Op die manier is het mogelijk om bijvoorbeeld ook programma’s uit te voeren die zich in die image bevinden of op een veilige manier te experimenteren met nieuwe software vooraleer dat op het fysieke systeem te doen.

Incrementele backups

ShadowProtect mag dan een imageprogramma zijn, dat neemt niet weg dat ook incrementele backups mogelijk zijn, waarbij na een volledige backup alleen nog gewijzigde of nieuwe data in imagebestanden terechtkomen. Dat spaart vanzelfsprekend backuptijd en schijfruimte uit. Alle backupjobs laten zich bovendien netjes inplannen, zodat je er niet naar om hoeft te kijken. Je hoeft daarvoor niet eens bij Windows te zijn aangemeld. Interessant voor netwerkbeheerders: gecentraliseerd backups maken is mogelijk, althans wanneer je een agent op de clients hebt geïnstalleerd. 

Andere parameters die je aan backupjobs kunt meegeven, zijn onder meer de compressiegraad, een wachtwoord voor encryptie, commando’s die je voor of na de backup wilt uitgevoerd zien en het retentiebeleid (alleen een instelbaar aantal meest recente backups blijven bewaard). 

Een praktisch detail, dat tegelijk de afwerkingsgraad van ShadowProtect aangeeft, is dat je aan een backuplocatie een alias kunt koppelen, die je vervolgens in je backupjobs kunt gebruiken. Wil je die opdrachten ooit naar een andere locatie laten verwijzen, dan volstaat het die ene alias aan te passen. Ook handig: na een al dan niet geslaagde backupoperatie verstuurt ShadowProtect automatisch een e-mailbericht.

8,0

Ons oordeel

Pluspunten

selectief herstel mogelijk

direct booten in virtuele omgeving

snel en onopvallend

Minpunten

niet voor onervaren thuisgebruikers

niet Nederlandstalig

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten