Startmenu X

Microsoft heeft met Windows 8 een radicale keuze gemaakt door de startknop weg te laten. In plaats daarvan is er een schermvullend menu waar je applicaties kunt starten. De keuze is omstreden: veel mensen missen de oude startknop. Wij gingen op zoek naar alternatieven.
6
Score
60
Score: 60
  • Pluspunten
  • alle software in een scherm
  • Minpunten
  • neemt veel ruimte in beslag

Een gratis startmenu dat er iets anders uitziet dan de meeste startmenu’s: je krijgt een groot oppervlak met daarop alle geïnstalleerde software. Nadeel: het startmenu neemt veel ruimte in beslag. Je kunt favoriete programma’s aan het menu toevoegen, maar een overzicht van recent gebruikte bestanden ontbreekt. Het zoekvak kan goed overweg met de zoekopdrachten ‘regedit’ en ‘calc.exe’. Aan de startknop kan je een afbeelding toewijzen zoals Windows 7 die had, maar er is bijvoorbeeld ook een Angry Bird-thema. Het is zelfs mogelijk het logo van Apple te gebruiken als startknopafbeelding.

Opvallend is dat je het startmenu niet met de Windows-toets op het keyboard kunt openen. Wel kan je de boel zo instellen dat je bij het opstarten direct in de Windows desktop-omgeving terechtkomt. Voor de niet malse prijs van € 19,99 kan je de pro-versie aanschaffen. Daarmee kan je meer structuur in het startmenu aanbrengen door programma’s in categorieën in te delen.

startmenux

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Tools

Tags: Startmenu