Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord
abonneren

Stardock Start8

De opvallendste omissie van Windows 8 is het startmenu, dat is vervangen door een fullscreen tegelmuur. Stardock brengt het startmenu terug met de gratis tool Start8.
Score
60
  • Pluspunten
  • startmenu terug in Windows 8
  • handig overzicht
  • Minpunten
  • scrollen werkt niet
  • kleine schoonheidsfoutjes

None

Totdat Microsoft zelf met een startmenu voor Windows 8 komt kun je met dit tooltje prima uit de voeten.

Windows 8 is nog niet definitief uitgebracht, maar dat weerhoudt mensen er niet van om het al te installeren. Uit besprekingen van de Consumer Preview-versie wordt één ding duidelijk: het weghalen van het startmenu is omstreden. Stardock, bekend van desktopthema’s en een paar games, brengt het startmenu terug met het kleine tooltje Start8. Meld je e-mailadres aan op de website van Start8 om een downloadlink toegestuurd te krijgen.

Direct na installatie zie je linksonder in het scherm de vertrouwde startknop terug zoals die ook in Windows 7 zat. Klik er op om een overzicht te krijgen van applicaties (vergelijkbaar met het Search-menu dat in de Charms-balk zit verstopt). Rechts staan de Metro-apps, links vind je alle apps. Opvallend genoeg kun je met de muis niet door de linkerlijst scrollen, maar rechts wel. Met een rechtermuisklik op het startlogo kun je een andere afbeelding kiezen als startknop of snel het menu Uitvoeren (Win+R) oproepen.

Start8 doet eigenlijk maar een kleine cosmetische ingreep. Vaak is het beter om te wennen aan de nieuwe omstandigheden, in plaats van dit soort kunstgrepen toe te passen. Toch kan het voor veel mensen een reden zijn om Windows 8 toch maar te proberen. Jammer genoeg reageert Start8 niet altijd zoals je verwacht, bijvoorbeeld als je rechtsklikt terwijl het startmenu nog open is. Ook het scrollen werkt slecht.

Stardock weet ook dat Microsoft actie zal ondernemen op de respons over het startmenu. Start8 werkt dan ook alleen met de Consumer Preview en doet het maar tot 1 september. Daarna is er hopelijk een Windows 8-editie met startknop. Zo niet, dan komt Stardock ongetwijfeld met een nieuwe versie.

Geschreven door: Abram Wagenaar op

Category: Review, Tools

Tags: Startmenu, start8, Stardock

Nieuws headlines

donderdag 30 november

donderdag 09 november

Laatste reactie