abonneren

Squeeze 7

Inhoudsopgave

  1. > Inleiding
  2. > Specificaties
Er zijn maar weinig pakketten die een totaaloplossing te bieden voor het converteren van video naar verschillende formaten en het publiceren naar elke gewenste omgeving. Sorenson Squeeze doet dat wel en levert ook nog eens kwaliteit.

De gebruiksvriendelijkheid was al sterk verbeterd in de vorige versie, maar in Squeeze 7 zijn daar nog eens enkele handige uitlegfilmpjes aan toegevoegd die bij het starten van het programma direct te bekijken zijn. Wat na een aantal dagen werken tevens opvalt, is dat de stabiliteit veel beter is geworden. Geen enkele keer loopt het pakket vast en dat was in de vorige versie wel anders.

De workflow van Squeeze 7 bestaat uit vijf stappen. Je start met het importeren van een of meerdere bestanden die automatisch als een job worden geplaatst. Daarna selecteer je een preset die je toekent aan de gehele job of aan afzonderlijke videobestanden. In de derde stap optimaliseer je de video met een of meerdere filters, zoals blur, de-interlace of brightness. In de laatste twee stappen geef je aan waar naartoe moet worden gepubliceerd en wie van het eindresultaat op de hoogte moet worden gesteld.

Behalve de verbeterde gebruiksvriendelijkheid en stabiliteit beschikt Squeeze 7 over een aantal nieuwe functies. Zo kun je nu flv-bestanden met de Spark- of vp6-codec importeren en worden mts-bestanden zonder problemen afgespeeld. Om dit laatste te realiseren, wordt er gebruikgemaakt van de Directshow-filters van Ffdshow die tijdens de installatie worden geïnstalleerd. Het aantal exportmogelijkheden is verruimd met templates voor mpeg-transport streams met de h.264 codec en Dolby AC3, bluray-export met de vc1-codec, ondersteuning voor de formaten divx, x.264 en xvid en als laatste de mogelijkheid om te exporteren naar het nieuwe webm-formaat met de vp8-codec.

Er is een geheel nieuwe exporttemplate voor adaptive bitrate encoding. Door deze template te gebruiken bij bijvoorbeeld de export naar mobiele telefoons of de iPad, kun je een bestand encoderen dat geschikt is om te bekijken met verschillende snelheden, zonder dat de kwaliteit daar minder van wordt. De verschillende bitrates voor de verschillende snelheden mag je zelf definiëren.

Alle presets voor de export zijn handig gerubriceerd naar formaat, apparaat of uitzending. Daarnaast zijn alle presets nu ook direct zichtbaar in Premiere Pro of Final Cut. Het veranderen van een preset kan soms lastig zijn, omdat het vaak een heel werk is om de juiste instellingen te achterhalen. Ideaal is daarom de Preset Exchange-functie. Met een klik op de knop kun je jouw preset uploaden naar de andere gebruikers van Squeeze die je vervolgens kunnen helpen bij het finetunen ervan. Daarnaast kun je via de Preset Exchange ook tientallen kant-en-klare presets downloaden en die direct aan jouw favorieten toevoegen.

De kracht van Squeeze komt pas echt tot uiting wanneer je meerdere jobs tegelijkertijd definieert. Aan elk bestand kun je niet alleen een of meerdere presets toekennen, maar ook individuele publicatiemogelijkheden meegeven, zoals een ftp-server, een netwerkschijf of websites als YouTube of Sorensons eigen 360. Het encodeerproces zelf verloopt prima en door de nieuwe ondersteuning van Nvidia CUDA tevens een stuk sneller wanneer je met de h.264-codec encodeert.

Als de encodeerklussen zijn geklaard, kun je jezelf een sms of e-mail laten sturen. Heb je ook gepubliceerd naar Sorenson 360, dan is daar de video te bekijken door iedereen die je daarvoor toestemming geeft. De kijkers kunnen het resultaat beoordelen, van commentaar voorzien en goedkeuren.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • zeer goede kwaliteit
  • erg gebruiksvriendelijk
  • hoge prijs
  • mts-bestanden alleen afspelen met Ffdshow
Er valt weinig aan te merken op Sorenson Squeeze 7. Het is een complete, gebruiksvriendelijke, kwalitatief goede encodeermachine. Het enige nadeel is de hoge prijs, waardoor niet iedereen het zomaar even kan aanschaffen.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Video

Tags:

Laatste reactie