abonneren

Spoon.net

Nieuwe softwareversies maken vaak kapot wat je nu juist goed vindt aan een programma. Met Spoon.net kun je die versies eenvoudig en zonder kleerscheuren testen.

Telkens als Facebook zijn interface aanpast, drommen de gebruikers samen om over de wijzigingen te klagen. Dat is het enige wat ze kunnen doen, want als een verandering eenmaal is doorgevoerd, moet er wel erg veel gebeuren voor een website teruggaat naar de oude versie. Hetzelfde geldt voor Windows-software, die ook voortdurend wordt bijgewerkt. Het verschil is dat je hier wel de luxe hebt om te blijven bij de vertrouwde versie op je bureaublad. Toch blijf je nieuwsgierig naar wat er is veranderd na de update, maar dat kan je nooit uitproberen zonder tijdrovende (her)installaties.

Met Spoon.net kan je software uitproberen zonder een virtuele machine te installeren, terwijl de programma’s zich toch gedragen alsof je ze echt hebt geïnstalleerd. Spoon.net werkt via een kleine plugin, die een extra menu in je systeemvak installeert. Van daaruit kan je het programma van je keuze vinden via een handige zoekbalk en het programma inladen. Het ene programma duurt wel iets langer om te bufferen dan het ander, maar alle applicaties die we wilden uitproberen, startten probleemloos.
Spoon.net heeft een aanzienlijke programmabibliotheek, al is het hele aanbod voornamelijk toegespitst op opensourcesoftware. Leuk is dat je ook oudere versies van programma’s kunt uitproberen: zo zagen we met Firefox 2 een stukje nostalgie op onze Windows 7-testmachine verschijnen.

Omdat programma’s van Spoon.net in geïsoleerde sandboxomgevingen draaien, is het mogelijk oude programma’s op de laatste versies van Windows te draaien. Het is bovendien een koud kunstje om meerdere applicaties tegelijk te draaien. Voor de gratis versie krijg je tot 1 GB aan gratis opslag, maar daar moet je wel een account voor aanmaken. Betalende gebruikers krijgen 10 GB opslag toegewezen.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Tools

Tags: Portable Apps, spoon.net