abonneren

Spiceworks

Als netwerkbeheerder heb je de handen vol. Het zou al een groot verschil maken als het controleren en updaten van alle computers in het netwerk efficiƫnter kon. Zowel voor de enthousiasteling thuis als voor mkb- en professionele bedrijfsnetwerken zijn er gelukkig legio tools.

Spiceworks heeft zich de allures van een portal aangemeten. Naast een module voor netwerkbeheer kun je er namelijk ook een helpdesk (met ticketing) mee opzetten, is er een aanzet tot aankoopbeheer en vind je er een zeer actief forum van overwegend IT-professionals. De interface oogt, mede door de wat storende advertenties, wel behoorlijk druk. Meteen na de installatie van de tool begint hij aan een scan met het oog op een netwerkinventarisatie, zowel van Windows- als van Mac- en Linux-machines. In deze nieuwe versie 6 kun je mappen mee in de scan integreren voor een betere identificatie; die functie moet je wel zelf nog activeren en zit diep verstopt. Het resultaat van deze (ook in te plannen) scanronde is een fraai overzicht, waarbij de resultaten worden opgedeeld in categorieën als workstations, servers, networking en printers. Het is ook mogelijk om zelf groepen te definiëren en eigen criteria vast te leggen. De tool zal op basis van die criteria dan de gedetecteerde apparaten automatisch in een bepaalde groep onderbrengen. Spiceworks inventariseert tevens geïnstalleerde software, hotfixes en services en je kunt uiteenlopende alarmmeldingen (via e-mail) instellen. Dat kan bijvoorbeeld een volgelopen schijf zijn, een UPS met een te hoge outputbelasting of een antiviruspakket dat niet up-to-date is.

Integratie met AD zorgt er bovendien voor dat een lijst van netwerkgebruikers kan worden opgevraagd en er is zelfs tweerichtingssynchronisatie met AD mogelijk. Deze laatste functie blijkt tijdens onze tests echter niet optimaal te werken. Spiceworks doet verder een lovenswaardige poging om allerlei clouddiensten op te sporen. Op ons systeem controleert de tool bijvoorbeeld de vervaldatum van ons domein bij de registrar (weliswaar incorrect). Ten slotte voorziet Spiceworks in een reeks voorgedefinieerde rapporten, maar rapporten op basis van eigen criteria laten samenstellen is net zo goed mogelijk. Nuttig om weten is dat Spiceworks nu ook in de vorm van een mobiele app bestaat (zowel voor iOS als voor Android) en in een agent voorziet om ook apparaten die vaak buiten het netwerk opereren, regelmatig te laten scannen en rapporteren.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Tools

Tags: spiceworks, netwerktools

Nieuws headlines

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord