abonneren

SpeedUpMyPC 3

Betere prestaties, wie wil dat nou niet? Nou kunt u natuurlijk meer geheugen, een snellere processor of een snellere harde schijf inbouwen, maar SpeedUpMyPC belooft voor slechts dertig euro al een dramatische prestatieverbetering.

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen; de gemiddelde PCM lezer zal vermoedelijk maar bitter weinig verbetering zien. Ons testsysteem wordt tijdens het gebruik van SpeedUpMyPC gemiddeld maar 0,34 procent sneller. Met het benchmarkprogramma SYSmark 2004 meten we een verbetering van iets meer dan een procent, met PCmark 2005 meten we consequent een prestatieverlies van iets meer dan een half procent!

Om dat te verklaren kijken we naar wat SpeedUpMyPC belooft te doen; het processorgebruik optimaliseren, de schijf grondig defragmenteren en onnodige achtergrondprocessen afsluiten. Voor zover wij kunnen bepalen betekent dat in de praktijk het volgende: u kunt per draaiend proces zelf aangeven dat deze een hogere prioriteit moet krijgen, iets dat u standaard ook kunt doen via het taakbeheer in Windows. De beloofde automatische defragmentatiefunctie lijkt zijn werk niet te doen. De schijf blijkt na controle met Defrag.exe inderdaad nog gefragmenteerd te zijn. In PCM december 2005 hebben we gezien dat het defragmenteren van een schijf de systeemprestaties tot zo'n drie procent kan verbeteren, dus willen we SpeedUpMyPC handmatig opdracht geven tot defragmenteren. Maar, we kunnen de knop daarvoor nergens vinden! Als we een afbeelding bekijken op de website van de fabrikant zien we de knop zitten, maar in onze –nieuwste- versie zit de knop er niet, en ook de verwijzing ernaar op de startpagina is verwijderd. Als we in de elektronische handleiding zoeken zien we dat het onderwerp 'Disk Optimization' veranderd is naar 'Disk View', wat sterk wijst op een verwijderde functie.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Handige extraatjes
  • Verwaarloosbare prestatieverbetering
  • Geen (beloofde) defragmentatiefunctie
Voor de belofte van een veel sneller systeem hoeft u dus niet op SpeedUpMyPC te rekenen, zeker niet als u zelf een oogje in het zeil houdt en af en toe even kijkt of er bijvoorbeeld nog overbodige achtergrondprocessen draaien. Toch heeft het programma nog een klein beetje waarde, want er zit wel wat redelijk nuttige andere functionaliteit in. Zo kan het programma ook uw privacy bewaken, bestanden permanent verwijderen en overbodige bestanden opsporen en opruimen.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Tools

Tags:

Nieuws headlines

woensdag 28 februari

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord