abonneren

SpeedUpMyPC 2010

Als tweaktool SpeedUpMyPC in zijn naam al zo nadrukkelijk claimt snelheidswinst op te leveren, dan moeten wij dat natuurlijk aan een test onderwerpen. De resultaten vallen tegen.

SpeedUpMyPC kan eigenlijk twee dingen: uw pc versnellen en verschillende tweaks instellen. Om Windows te versnellen, beschikt het over drie functies die u in kunt schakelen. Ten eerste kan het programma zelf alvast miniatuurafbeeldingen aanmaken, zodat het browsen door mappen in de Verkenner sneller zou moeten gaan. Ten tweede zouden ook toepassingen sneller opstarten. De derde optie is de CPU-manager, die claimt dat Windows sneller wordt doordat “runawayprocessen niet alle verwerkingskracht van uw computer gebruiken”. Of dit alles echt iets uithaalt, testen we met een benchmark in PCMark Vantage. We testen het systeem eerst zonder SpeedUpMyPC geïnstalleerd te hebben en daarna met de installatie, waarbij we de drie versnellingsfuncties inschakelen. Het effect blijkt minimaal: we boeken slechts 0,9 procent snelheidswinst.

De tweaks die SpeedUpMyPC verder aanbiedt, zijn niet heel erg verrassend. U kunt onder meer ongewenste (tijdelijke) bestanden verwijderen en onnodige services uitzetten. Na een scan geeft het programma aan dat onze test-pc, met een vrijwel lege Windows 7-installatie, toch meer dan driehonderd problemen heeft. In het probleemoverzicht blijkt dat SpeedUpMyPC bijvoorbeeld ieder tijdelijk bestand in de cache als apart probleem telt: bangmakerij! We klikken op Problemen oplossen. Ook wordt hier nog een keer geïnsinueerd dat uw pc beter zal presteren. In de benchmark blijkt dat nogmaals niet waar te zijn: er gaat zelfs 2 procent van onze systeemsnelheid af.

Standaard start SpeedUpMyPC tegelijk met Windows op. Voor sommige van de 'snelheidsfuncties' zou het handig kunnen zijn, maar toch kunt u het beter uitschakelen. Op onze test-pc met Windows 7 bleek namelijk dat elke opstart een melding van Gebruikersaccountbeheer (UAC) genereerde.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • schijfruimte vrijmaken
  • echt geen snelheidwinst
  • onzinmeldingen
  • niet compatibel met UAC
  • reclame voor duurder pakket
De enige handigheid van SpeedUpMyPC is het vrijmaken van schijfruimte door het verwijderen van tijdelijke bestanden, maar daar zijn ook gratis tools voor.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Tools

Tags: