abonneren

SpeedFan

Hardwaremonitoringtools kunnen erg handig zijn bij het oplossen van problemen met je computer. Het is immers belangrijk om de grenzen van je systeem te kennen, wil je het optimaal laten werken. We hebben vier tools voor je bekeken die dit kunnen.

SpeedFan onderscheidt zich van de overige tooltjes, omdat we hiermee ook systeeminstellingen kunnen wijzigen die normaliter alleen via bios of uefi zijn aan te passen. We downloaden versie 4.49 van het zeer kleine programma en na enkele seconden is het actief. In het hoofdscherm zien we direct de temperaturen van onze gpu, harde schijven en de cpu. Ook is in één blik te zien hoe hard de ventilatoren draaien en hoeveel voltage er op de kernen staat. SpeedFan geeft elke sensor automatisch een label, maar deze labels kloppen vaak niet, of de sensors geven verkeerde gegevens.

Op het tabblad Info is het mogelijk om een standaardconfiguratie voor je moederbord te downloaden, iets wat je erg veel tijd kan besparen. Deze configuratie stelt namelijk de labels van de sensoren automatisch goed in. Hiervoor moet je wel even een account aanmaken op de website van SpeedFan, maar dit is geheel gratis en je krijgt dan ook toegang tot de laatste bètaversie van het programma. Eenmaal ingelogd is het een kwestie van je moederbord zoeken en de configuratie binnenhalen en inladen. Vooral oudere moederborden staan in de database, dus heb je een nieuwer bord, dan zal je waarschijnlijk alsnog zelf aan de slag moeten.

Nadat het je gelukt is om elke fan te identificeren (hiervoor kan je even de officiële tool van je moederbord gebruiken en waardes vergelijken of fans handmatig uitschakelen), is het mogelijk om over een bepaalde tijd de temperatuur, voltages en ventilatorsnelheden te volgen. Dit kan je doen door naar het tabblad Charts te gaan en te kiezen wat SpeedFan moet volgen. Op het hoofdscherm zit de knop Config. Klik hierop en er verschijnt een lijst met alle onderdelen van het systeem waarvoor je de ventilatorsnelheden kunt instellen. Als alles goed geconfigureerd is en je moederbord ondersteund wordt, kan je verschillende onderdelen uitklappen. Bijvoorbeeld Core 0/CPU. Vervolgens kan je selecteren welke ventilatoren op de temperatuur van dat specifieke onderdeel moeten reageren. De ventilatoren zullen aanslaan wanneer de Desired-temperatuur wordt overschreden. Wordt de Warning-temperatuur bereikt, dan wordt de ventilator maximaal geactiveerd. Op het tabblad Clock is het overigens mogelijk om de cpu over en onder te klokken, maar zorg dat je weet waar je mee bezig bent, anders kan je systeem crashen.

SpeedFan is een erg krachtig programma, waarmee bijna elk aspect van de ventilatoren in je systeem aangepast kan worden én waarmee je een goed zicht krijgt in de temperaturen, maar je moet wel even weten hoe het allemaal zit.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Tools

Tags: speedfan