Source PC

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Specificaties
Een écht hifiwaardige htpc voor film en audio is lastig te vinden. De meeste htpc’s sturen geluid uit via de onboard audiochip. Gooi PC's pakt het met de Source PC anders aan: het heeft de soldeerbout ter handen genomen om een goede geluidskaart verder op te waarderen.
8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • Minpunten

Voor ons staat een op het eerste gezicht doornormale htpc. De hardware zit in een keurige Lian Li Muse-behuizing waarvan Gooi PC's de ledjes heeft gedimd. Een prettig detail. Verder treffen we een Gigabyte Ultra Durable-moederbord met daarop een Phenom II X3 705e-processor. Een verstandige keuze vanwege het beperkte energieverbruik en de geringe warmte uitstoot. Alleen de cpu is actief gekoeld en dat zorgt voor een muisstil systeem! Verder treffen we nog een Hauppauge HVR-1700 tv-kaart aan, helaas alleen voor dvb-t en analoge kabel. Gebruikers van digitale kabel hebben dus niet zoveel aan deze kaart.

Het unieke aan de SourcePC is de Audiotrak Prodigy HD2-geluidskaart. Op zich geen bijzondere geluidskaart, ware het niet dat Gooi PC’s de kaart zwaar heeft gemodificeerd met speciale, discreet opgebouwde Burson Opamps en een high-pass filter om het analoge deel van de kaart te voorzien van schonere energie. Immers: een pc is één grote bron van hoogfrequente storing en dat is goed hoorbaar op een degelijk hifi-systeem. Helaas werkt de modificatie alleen voor de stereo-uitgang, de optische digitale uitgang (surround-geluid en dts) heeft er geen baat bij!

Wij testen de Source PC op ons stereo hifisysteem dat bestaat uit een Van Medevoort MA350, Lentus Audio Duo luidsprekers en referentie-bekabeling (Q-kabel) van Van Medevoort. Het gehele systeem is apart van energie voorzien via een speciaal aangelegde dubbele hifigroep. Ter vergelijking zetten we nog een CD350 cd-speler van Van Medevoort in en een Playstation 3 met een Musical Fidelity V-Dac. Als scherm gebruiken we een Sharp 46DH77E lcd-tv.

Ons testsysteem is voorzien van Windows Media Center. Helaas kan dit niet goed overweg met flac-bestanden. Voor de geluidstest gebruiken we dan ook Winamp, dat vreemd genoeg ook nog eens beter klinkt dan WMC. Overigens installeert Gooi PC's desgewenst andere mediasoftware.

We stellen een afwisselende playlist samen om een goed beeld te krijgen van het htpc-systeem. Al snel valt op: de kaart is bijzonder detailrijk. De hi-hats in het nummer 'Pathetic' van Khoiba komen goed gedefinieerd door de bandtweeters van de Lentus Audio Duo's. Tevens is de slaggitaar in het nummer 'Omdat het Anders Wordt' van Bløf ook prima te volgen.

Behalve een keurig detailniveau is de kaart ook behoorlijk toonneutraal. Het laag is keurig strak en diep en het midden en hoog is mooi in balans, zo horen we bij Massive Attack. Ook valt op dat het midden en hoog nooit vervelend scherp wordt: iets dat we niet hadden verwacht van een geluidskaart in zo'n 'vijandige omgeving'.

Hoe vergelijkt deze high-end htpc zich nu met een échte cd-speler? We moeten hier eerlijk zijn: de CD350 speelt beter. Vocalen krijgen meer body, glans en aanwezigheid mee van de CD350. Ook is de beeldvorming beter: meer diepte en strakkere plaatsing. Echter, een cd-speler van € 2000 vergelijken met een htpc van € 1750 is niet helemaal eerlijk.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Uniek
  • Stil
  • Erg goed (stereo) geluid
  • TV-kaart biedt weinig mogelijkheden
  • Geen hoogwaardig 5.1-uit
Deze htpc presenteert erg netjes. Beter dan alle htpc's die we tot nu toe hebben getest en beter dan de PS3 met de V-Dac, en dat is toch een prestatie van niveau die zijn hoge prijskaartje rechtvaardigt.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Desktopsystemen

Tags: