abonneren

Soundfreaq Sound Stack

Soundfreaq wil heel graag een graantje meepikken in het docking station segment. Met de Sound Platform hebben ze een goede stap gedaan. Maar het kan altijd beter. De Sound Stack moet in het 349-segement gaan concurreren. Pittig segment!
Score
70
  • Pluspunten
  • Kan ook met Android overweg
  • Degelijk gemaakt
  • Veel aansluitmogelijkheden
  • Minpunten
  • Geen equalizer
  • Geluid kan beter

None

Het 349 euro-segment voor docking stations is bikkelhard. De grote jongens hebben daar allemaal wel een model. Soundfreaq doet zonder meer een dappere poging met de Sound Stack. Het apparaat biedt veel aansluitmogelijkheden en flexibiliteit. Echter: op gebied van geluidskwaliteit kan het beter. Vandaar dat we niet veel meer kunnen geven dan een ruime voldoende.

Wie 349 euro gaat uitgeven aan een docking station heeft bijzonder veel keuze. Denk aan JBL, Harman Kardon, Philips, Sonos en bijvoorbeeld Bose. Een paar zullen wat duurder zijn, denk aan 399 of zelfs wel 499, maar wie in dat hogere segment zoekt, zal naar onze mening niet heel veel moeite hebben met 100 euro meer. We kunnen het mis hebben (reageren kan onder het artikel), maar feit is: de Sound Stack moet tussen de Titanen concurreren. En dat is niet gemakkelijk.

Afwerking
We hebben eerder al de Sound Platform getest. Een leuk apparaat. En het liet ons zien dat Soundfreaq van simpel houdt. En dat waarderen we wel. Geen rare rondingen, vreemde designkeuzes of ‘bling’. Gewoon een strakgevormde behuizing met stoffen afwerking en duidelijke tiptoetsen naast het docking-gedeelte.

De materiaalkeuze is prima, maar niet bijzonder. Het apparaat zit lekker stevig in elkaar. Dat heeft als voordeel dat je het gevoel hebt met een kwaliteitsproduct te maken te hebben én het voorkomt resonantie. Met name wie van luid spelen houdt, zal merken dat niets meetrilt bij de Sound Stack. Ook niet forse bastonen. Dat komt door een vernuftig anti-resonantiesysteem. 

App
Wat wel mooi vinden aan de Soundfreaq, is de meegeleverde app. Gewoon even de Market of Appstore in en zoeken op Soundfreaq. Met deze app is het systeem te bedienen. De koppeling moet wel bluetooth zijn, aangezien de Sound Stack geen wifi (en dus ook geen Airplay) heeft. 

iPad, iPhone en iPod
De Sound Stack lust (bijna) alles. Het docking-gedeelte is geschikt voor zowel een iPod als een iPad of iPhone. Via bluetooth valt alles te koppelen. Achterop zit nog een optische en analoge ingang voor bijvoorbeeld een tv, oudere telefoon of mp3-speler. Het opent bijzonder veel koppelingsmogelijkheden wat andere docks nog weleens willen missen. Een erg prettige aanvulling dus. het enige wat eigenlijk mist is Airplay. Een dure extra, zoals we wel vaker hebben begrepen van fabrikanten. Overigens een leuk extraatje: een usb-aansluiting om apparaten op te laden… mooi detail.

Geluid
Met de afwerking en flexibiliteit zit het wel goed met de Sound Stack. Die kan zich prima meten met de concurrentie. Sterker nog: hij biedt veelal meer. Maar hoe zich het met het geluid?

Daar gaat het een beetje mis. Op het eerste gehoor zit het wel goed. De Soundfreaq biedt geen overvloedig laag of een extreem opgepompt stereobeeld. En dat vinden we een goede zet. En zoals we ook bij de Sound Platform vermelden: de UQ3-equalizer werkt gewoonweg goed. De Soundfreaq kan vrij hard zonder vreemde resonanties of vervorming. Kortom: de kastconstructie, versterkers en units zijn van prima kwaliteit.

Zetten we de Soundfreaq (349 euro) echter naast de Sonos Play:5 (399 euro zonder iPod dock), dan horen we gewoonweg dat de Sonos de Sound Stack overtreft. De Play:5 is op gebied van geluidskwaliteit echt een forse stap verder. De Sonso klinkt meer open, gedetailleerder in het midden en hoog en strakker en gedefinieerder in het laag. De Soundfreaq klinkt in vergelijking gesloten en ingetogen. En helaas valt daar niets aan te doen: er is geen equalizer om het hoog wat meer energie mee te geven. Iets wat wij zouden doen om het beeld wat open te trekken.

Geschreven door: Jaap Veenstra op

Category: Review, Speaker(dock)s

Tags: