}
abonneren

Sorenson Squeeze 9 standard

Sorenson Squeeze is een professionele batchconverter die je in staat stelt om één of meerdere videobestanden geautomatiseerd te converteren naar tal van verschillende bestandsformaten.
6
Score
60
Score: 60
  • Pluspunten
  • hoge kwaliteit
  • veel vrijheid bij het instellen
  • Minpunten
  • hoge prijs
  • Cuda-ondersteuning

De interface van Sorenson Squeeze 9 is iets aangepast. Het opvallendst is de donkere kleur van de monitor en de geïntegreerde knoppen die daarbij horen. Daarnaast is er een aantal extra zoekvensters om specifiek te kunnen zoeken naar bestandsformaten, filters, publishing-opties en reviews. De interface is schaalbaar en de previewmonitor is nu los te koppelen om deze op een andere monitor fullscreen te kunnen bekijken.

Sorenson Squeeze accepteert de meeste formaten videobestanden zonder problemen, maar met mts-bestanden van avchd-camera’s heeft Squeeze nog steeds moeite. Deze worden standaard niet afgespeeld en je moet daarvoor een DirectShow Build-in-filter activeren. Vreemd is, dat dit op de ene computer wel werkt en op een andere niet. Ook Sorenson kan hiervoor geen oplossing aandragen. Dit neemt niet weg, dat je deze mts-videobestanden gewoon kunt converteren naar een ander formaat.

De bestandsformaten waarnaar je kunt exporteren staan gerubriceerd op soort en workflow. Nieuw is de exportoptie naar html5. Hierbij worden er drie videobestanden aangemaakt, omdat het van de browser afhangt welke er wordt afgespeeld. Voor Internet Explorer en Safari wordt het mp4-bestand afgespeeld, voor Firefox en Chrome het Webm-bestand en het swf-bestand voor oudere browsers die geen html5 ondersteunen. Na het converteren krijg je direct een broncode, die je kunt gebruiken om je video te embedden in je website. De kwaliteit van de video is buitengewoon goed, maar daar staat Squeeze dan ook om bekend.

Een tweede nieuwe functie is dat je nu voor of na elk videobestand een andere video kunt plakken met de pre- en post-rolloptie. Bijvoorbeeld om reclame of een logo te tonen. Dit werkt zonder problemen en het toekennen van zo’n pre- of post-roll gaat met een simpele muisklik.

Niet elke Nvidia-kaart kan worden gebruikt om te encoderen met behulp van Cuda. Alleen Nvidia-kaarten op basis van de Fermi- of Tesla-architectuur worden ondersteund en niet de nieuwe kaarten op basis van de Kepler-architectuur. Dit scheelt al snel behoorlijk wat tijd tijdens het encoderen. Het valt flink tegen dat de nieuwere kaarten na bijna een jaar nog niet worden ondersteund door Sorenson Squeeze. Wanneer deze ondersteuning er wel komt, is nog niet bekend.

Sorenson Squeeze 9 is zonder meer een goed pakket, dat je alle vrijheid biedt om geautomatiseerd goede videobestanden te produceren met zeer goede kwaliteit naar tal van verschillende bestandsformaten. Wel moet je daarvoor een flink bedrag neertellen. Of veel mensen dat ervoor overhebben valt te betwijfelen.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Video

Tags: Videobewerking, sorenson

Laatste Vacatures

Uitgelicht: Senior Integratiespecialist - NS

Uitgelicht: Java Developer - CGI