abonneren

Sorenson Squeeze 8

Inhoudsopgave

  1. > Inleiding
  2. > Specificaties
Een goede converter die in batch, in zeer hoge kwaliteit kan exporteren, is een must-have voor iedereen die veel video encodeert. Sorenson Squeeze behoort al jarenlang tot de betere converters. De achtste versie bevat een aantal nieuwe functies en is in prijs verlaagd.

Moest je in de vorige versie m2ts- en mts-bestanden nog met een omweg importeren, nu is dat niet meer noodzakelijk. Daarnaast moet het tevens mogelijk zijn om een dvd-map te importeren en is er ook een nieuwe functie om ondertitelbestanden te kunnen selecteren. Maar wat we ook proberen, het lukt ons niet om een dvd te importeren en de bijbehorende ondertiteling te selecteren. De helpfunctie biedt geen uitkomst, omdat deze nog naar de vorige versie verwijst.

Te converteren bestanden kun je nog steeds in een job verwerken en daaraan een van de vele exportformaten toekennen, zoals mkv, mp4, mov, webm, wmv, flv en mpg. Nieuw zijn de mogelijkheden om te exporteren met de adaptive bitrates templates voor QuickTime-, Adobe- en Microsoft streaming servers, waardoor een bestand te optimaliseren is voor verschillende streaming snelheden.

Ook is er een nieuwe optie om bestanden te encoderen met de opensourcevariant van h.264, namelijk x.264. Het voordeel van deze codec is de grote vrijheid die je krijgt om de 84 parameters in te stellen. Hoe je die parameters het best instelt, moet je grotendeels zelf uitvinden. Er worden weliswaar voor het eerst korte omschrijvingen per parameter gegeven, maar die spreken lang niet altijd voor zich.

Pluspunten Minpunten Conclusie
  • veelzijdige en goede encoder
  • te weinig documentatie
De kwaliteit die Sorenson Squeeze 8 levert, is uitstekend. Squeeze 8 blijft een veelzijdige, stabiele converter, maar had zeker over meer documentatie mogen beschikken om het onderste uit de kan te kunnen halen bij het instellen van de honderden parameters. Gelukkig heeft Sorenson wel iets aan de hoge prijs gedaan. Deze is € 150 lager dan voorheen.

 

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Video

Tags:

Laatste reactie