De ontwikkelingen op het gebied van compacte sensoren en minuscule lenssystemen hebben de afgelopen jaren een grote vlucht genomen. Moderne smartphones kunnen zich qua beeldkwaliteit met gemak meten met betaalbare compactcamera’s.

Nokia en Sony introduceerden de afgelopen maanden beiden een toestel dat volgens die fabrikanten een normale compactcamera overbodig moet maken. Ze doen dat door gebruik te maken van een sensor met éxtra veel pixels. Waar 8 of 13 megapixel inmiddels de standaard is bij high-end telefoons, gaan Sony Xperia Z1 en Nokia Lumia 1020 daar met respectievelijk 22,7 en 41 megapixels ruim overheen. Maar wat is het idee achter die enorme pixelaantallen? Onder meer de mogelijkheid om ‘oversampling’ toe te passen om zo beeldruis te verminderen, maar ook om digitaal te kunnen zoomen zonder aan beeldkwaliteit in te boeten. Beide toestellen produceren met de standaardinstellingen namelijk foto’s met veel minder pixels dan de sensor toelaat. Sony’s Xperia Z1 gebruik de 22,7 megapixels om foto’s te maken die 8 megapixel groot zijn, terwijl Nokia de 41 megapixelsensor gebruikt om 5 megapixelfoto’s te produceren. Beide toestellen kunnen foto’s overigens ook in de originele sensorresolutie opslaan, als dat gewenst is.

Verder is de vergelijking tussen beide toestellen lastig te maken. De Lumia 1020 gebruikt een wat verouderde dual-core processor en een hd-beeldscherm in combinatie met Windows Phone, terwijl Sony’s Xperia Z1 gebruik maakt van de snelste quad-core processor van dit moment, in combinatie met een Full HD beeldscherm en Android als besturingssysteem. Op papier een duidelijk voordeel voor Sony, maar gezien de totaal verschillende eisen van beide besturingssystemen, een scheve vergelijking.

Inzoomen gaat met beide toestellen vrij goed. Sony laat die direct tijdens het maken van de foto doen, Nokia slaat naast de 5 megapixel-foto ook een exemplaar van 38 megapixels op, waarmee het mogelijk is om achteraf op ieder deel van de foto in te zoomen. Dat klinkt als een heel slim idee en geeft veel vrijheid om de compositie aan te passen, maar een groot nadeel is wel dat die hoge resolutie-foto’s ruimte vreten en het toestel beschikt over ‘slechts’ 16GB geheugen dat niet kan worden uitgebreid.

Vergelijken we beide camera’s direct, dan komt de Nokia Lumia 1020 als winnaar uit de bus. De gebruikte sensor levert niet alleen duidelijk meer details, maar ook de lichtgevoeligheid is beter. Daar komt bij dat Nokia een échte xenon flitser in de Lumia heeft ingebouwd, terwijl de Xperia Z1 het moet doen met een voor telefoons gebruikelijke LED-flitser. Toch zijn er ook pluspunten voor Sony: de telefoon gebruikt één camera-app, terwijl Nokia er drie heeft, elk met eigen functies. Een rommeltje in onze ogen. Daar komt bij dat de camera van de Xperia Z1 véél sneller werkt. De Z1 beschikt sowieso over een veel snellere processor en dat is merkbaar. Het opstarten van de camera-app op de Nokia 1020 duurt enkele seconden en ook het wegschrijven duurt langer. Bij de Sony Z1 is van vertraging geen sprake, waardoor dat toestel geschikter is om snel een speciaal moment vast te leggen.

Kan je leven met de wat tragere werking van de Lumia 1020 en gaat het je puur om de fotokwaliteit, dan is de Nokia dé cameratelefoon om te hebben. Sony’s Xperia Z1 levert ook uitstekende foto’s, maar nét even iets minder dan die van de opponent.

8,0

Ons oordeel

Pluspunten

Minpunten

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten