abonneren

Sony Xperia Z

Sony heeft met de Sony Xperia Z het voortouw genomen in de 5-inch-beweging die de komende maanden de markt zal overspoelen. We zijn blij verrast met de progressie die Sony heeft gemaakt.

Sony staat voor toestellen waar het design een belangrijke rol inneemt. Misschien is dat ook wel een beetje de achilleshiel van het merk: niet iedereen is het eens met de designkeuzes. De Xperia Z is op het eerste gezicht iets minder uitbundig ontworpen dan zijn voorgangers. We krijgen een mooi, rechthoekig toestel van hoogwaardig plastic. De voorzijde bestaat vrijwel geheel uit scherm. De aan/uit-knop is duidelijk aanwezig aan de linkerzijde van het toestel. Om de Xperia Z waterdicht te krijgen zijn alle aansluitingen verborgen achter klepjes. Onvermijdelijk, maar niet echt handig als je zelfs voor de koptelefoonaansluiting met je nagel moet peuteren.

Specificaties

Dit vlaggenschip heeft een 1,5 GHz Qualcomm Snapdragon S4 Pro-chipset met 2 GB ram-geheugen in het vooronder. Het interne geheugen is 16 GB, uitbreidbaar met micro-sd. De Xperia Z draait op Android 4.1 en is heerlijk snel. Het full-hd (1920x1080)-scherm kan dankzij een pixeldichtheid van 443 ppi fors wat tekst op je scherm weergeven. De kleurweergave is zeer natuurlijk, wit is ook écht wit. De sprankelende weergave van foto’s is toe te schrijven aan de Bravia Engine 2, die de foto optimaliseert voor scherpte en kleuren.
De Sony Xperia Z heeft een 13-megapixel camera, die helaas wat traag opstart. De camera-applicatie zelf zit boordevol mogelijkheden, zoals filters en een burstmodus. Filmen doe je ook vanuit de camera-app. Tijdens het filmen zien we een licht schokkend beeld als we van links naar rechts bewegen.

Software en Stamina

Sony’s aanpassingen aan de Android-interface zijn gelukkig niet zo diepgravend. De focus ligt vooral op de eigen applicaties, zoals Album, Walkman, Films en Sony Select voor applicaties. Smart Connect verbindt acties aan elkaar. Zo kun je het toestel automatisch op trillen zetten als je ‘m aan de lader hangt, of zelfs een sms’je laten versturen als je verbinding maakt met je bluetooth-carkit.
Het 5-inch scherm verbruikt veel energie. Om toch het maximale uit de accu te halen kun je de Stamina-mode activeren. Staat je scherm uit, dan worden er geen gegevens meer binnengehaald en ontvang je geen notificaties meer. Uiteraard kun je bepaalde apps uitsluiten, zodat je belangrijke sms’jes of Twitter-berichten gewoon ontvangt. Dankzij de Stamina-mode haal je bij normaal gebruik met gemak meer dan een werkdag uit je accu.

Conclusie

Sony heeft met de Xperia Z eindelijk een toestel dat zich kan meten met de concurrentie. Ondanks het forse 5-inch scherm is het toestel zelf niet veel groter dan de gangbare 4,3-inch en 4,7-inch modellen. Zoek je een groot scherm, maar is de Galaxy Note je iets te veel van het goede, dan moet je absoluut eens naar de Sony Xperia Z kijken.

Geschreven door: Ruud Caris op

Category: Review, Smartphones

Tags: smartphones