abonneren

Sony Xperia Z Ultra

Smartphones met een 5-inch scherm zijn inmiddels vrij normaal en sommige fabrikanten gaan daar met 5,7 inch (Samsung Galaxy Note 3) of 6,1 inch (Huawei Ascend Mate) zelfs overheen. Sony speelt baas boven baas met deze Xperia Z Ultra, die een schermdiagonaal heeft van 6,4 inch.

Als we 7 inch als minimale schermdiagonaal van een tablet beschouwen, dan is de Z Ultra op dit moment de grootste smartphone. Het toestel is bijna 18 centimeter hoog en heeft behoorlijk wat weg van een grote plak chocolade. Als telefoon is deze Xperia Z Ultra dus niet echt praktisch, maar hij ziet er wel vreselijk strak uit. Sony is erin geslaagd om de Ultra nog dunner te maken dan de Xperia Z al was: slechts 6,5 millimeter. Het geeft het toestel een zeer slanke lijn, zonder dat het geheel minder solide aanvoelt.

De toetsen zitten halverwege de rechterzijde en vrijwel alle aansluitingen zijn verborgen achter klepjes, zodat het toestel waterdicht is. De speciale hoofdtelefoonaansluiting heeft geen klepje, maar laat toch geen water binnen. Verder zien we een micro-usb-poort en trays voor micro-sd en micro-sim.

Aan de achterkant zien we een camera (8 megapixel), maar geen flitser. Een merkwaardige beslissing. Overdag buiten foto's maken is geen probleem, maar neemt het omgevingslicht af, dan loopt de kwaliteit snel terug. Zelfs op een bewolkte dag zijn de foto’s matig. De camerasensor is sowieso geen hoogvlieger, eigenlijk atypisch voor een Sony-apparaat.

Sony kiest nog wel eens voor matige schermen in zijn smartphones, maar voor de Xperia Z Ultra geldt dit zeker niet. Die heeft een van de beste full-hd-panelen van de afgelopen tijd. Met een pixeldichtheid van 344 ppi ziet tekst er gestoken scherp uit, de kijkhoek is uitstekend en we zien een hoge maximale helderheid en lage zwartwaardes. Hierdoor is het contrast extreem hoog.

Binnenin zit een Snapdragon 800 met vier Krait 400-kernen. Deze zijn geklokt op 2,2 GHz. Het grafische deel komt voor rekening van de Adreno 330 (450 MHz). Verder zien we 4G, bluetooth 4.0 en dualband 802.11ac wifi. Sony ziet de Xperia Z Ultra dus echt als high-end model.

De schil die Sony op deze Xperia Z Ultra over Android 4.2.2 heeft gelegd, is niet storend aanwezig. Voorgeïnstalleerde apps zijn helaas niet te verwijderen. Dankzij het grote scherm passen er naast de App Drawer zes toepassingen in het dock. In de specificaties geeft Sony aan dat de Z Ultra geschikt is voor stylusbediening, maar een pennetje ontbreekt. Het scherm is namelijk met vrijwel elke normale pen te gebruiken, zolang de punt maar geleidt. De handschriftherkenning zet je krabbels om in leesbare tekst.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Smartphones

Tags: smartphones, Phablets, xperia z ultra