Sony Xperia Tablet Z

Met de Xperia Z en de Xperia Tablet Z introduceert Sony twee producten die niet over het hoofd gezien kunnen worden. Alle sterke elementen qua hard- en software komen erin samen.
9
Score
90
Score: 90
  • Pluspunten
  • mooie specificaties
  • waterdicht
  • Minpunten
  • geen nfc-tags meegeleverd

De Xperia Tablet Z toont een Sony in ouderwetse topvorm: een gewaagd ontwerp, premium functionaliteit en een focus op de echte Sony-features, beeld en geluid, in een modern jasje. De Xperia Z is al een opvallende verschijning, deze grote tablet-broer maakt het plaatje compleet.

Afgeslankt

De Xperia Z is gebouwd op het degelijke Android 4.1 Jelly Bean. De accu is dankzij het Stamina-energiebeheer krachtig genoeg voor langdurig gebruik. Het lcd-scherm (1920 bij 1200 pixels) levert dankzij de Bravia 2-engine een contrastrijke doch realistische beeldkwaliteit. De tablet zal dus ook in de foto- en videogemeenschap waardering oogsten. De weergave is kleurecht, niet overdreven zoals bij de concurrentie. De afwerking is van gepantserd Gorilla-glas. Het ingebouwde micro-sd-slot zorgt voor voldoende uitbreiding van de ingebouwde 64 GB werkgeheugen. Op de zijrand zien we slechts een zilverkleurige aan/uit-knop en twee volumetoetsen. De overigen aansluitingen zitten verscholen achter onopvallende, waterdichte afdekkapjes.
Leuk is de koppeling met (optionele) nfc-tags, waarmee je bepaalde acties voor de tablet kunt configureren. Je houdt een voorgeprogrammeerde tag tegen de achterkant van de tablet en de instellingen worden doorgevoerd. Zo kun je dus in één tik de juiste instellingen voor thuis- en kantoorgebruik oproepen.
Qua communicatiemogelijkheden zit je ook niet verkeerd bij de Xperia Tablet Z. We zien een hdmi-poort met ondersteuning voor mhl (mobile high-definition link), infrarood, usb, bluetooth 4.0, nfc, wifi 802.11n en data-communcatie over 3G/4G. Eigenlijk is het een wonder dat Sony het gewicht van de tablet heeft weten te beperken tot 500 gram, bij een dikte van 6,9 millimeter.

Watervast

Uit allerlei details blijkt dat Sony de koper veel waar voor zijn geld te geven. De watervastheid is zo'n punt. Als je de klepjes over de aansluitingen gesloten houdt, kun je de Xperia Tablet Z gerust 30 minuten onder water laten. Nu zien wij mensen niet snel douchen met hun tablet, maar als je in bad de tablet uit je hand laat glijden, dan is de watervastheid een flink pluspunt. Voor de specificatieliefhebbers: de Xperia Tablet Z is (net zoals de Xperia Z) IPX5/7 waterbestendig en IPX5X stofbestendig. Helaas is de tablet wél gevoelig voor vingervlekken. Hou je poetsdoek dus bij de hand, want je zult hem veelvuldig nodig hebben.
De laadtijd van circa zes uur is gebruikelijk. Het Sony-specifieke Stamina energiebeheer (zie de review van de Xperia Z hiernaast) kan de accuduur aanzienlijk verlengen. Stamina pauzeert diensten en notificaties als het scherm uitgeschakeld is. Functies die je op dat moment niet nodig hebt, verbruiken zo ook geen kostbare accutijd.
Wie zich afvraagt waarom de ouderwetse infraroodpoort weer opduikt op deze tablet: dankzij een speciale Sony-applicatie kun je al je thuisapparaten aansturen. Vrijwel alle merken tv’s, set-top-boxen en versterkers worden door Remote ondersteund. Er zit een duidelijke wizard bij. Heb je een Sony-televisie, dan kun je ook je tabletscherm spiegelen; voor andere tv-merken is er helaas (nog) geen adapter beschikbaar. Uiteraard is het wel mogelijk content uit te wisselen via dlna.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Tablets

Tags: tablets