Sony Xperia Tablet S

Toen we vorig jaar de Sony Tablet S bekeken, vonden we het een van de weinige originele alternatieven voor een iPad. Maar wel met schoonheidsfoutjes. Doet de opvolger het beter?

Sony maakt het de consument niet gemakkelijk met zijn productnamen: de tablet die het vorig jaar uitbracht is de Tablet S, de nieuweling heet de Xperia Tablet S. Daar is een reden voor: in veel opzichten is het niets minder dan een remake van de Tablet S. Als remakes van Hollywood komen, betekent dat meestal niet veel goeds, maar in dit geval stellen we vast dat die tweede poging een aanzienlijk beter resultaat oplevert.

De Xperia Tablet S heeft nog altijd die unieke druppelvormgeving waarbij een zijde dikker is. Als de tablet horizontaal ligt, wordt het scherm een licht hellend vlak. Daardoor kijk je net iets prettiger naar het scherm. Bij de nieuwe tablet is die helling wel iets minder uitgesproken. De bouwkwaliteit gaat er op vooruit. Bij de Tablet S werd er veel gewerkt met plastic, en er waren hier en daar details die minder goed waren afgewerkt. Sony heeft die kritiek duidelijk ter harte genomen. De achterkant is nu van stevig aluminium en ook de kunststofdelen zijn meer solide.

Er wordt ook uitgepakt met een nieuwe eigenschap: de Xperia Tablet S is niet waterdicht, maar zou wel tegen een omgevallen glas water of een beetje regen kunnen. Een voorwaarde is wel dat de connectors, zoals de sd-kaartlezer, bedekt zijn met de meegeleverde kapjes. Keerzijde is dat het wat gepruts vergt om die kapjes te verwijderen en weer aan te brengen. Daarnaast zitten ze niet vast aan de tablet, je raakt ze dus snel kwijt.

De Xperia Tablet S draait op Android 4.0 en wordt aangedreven door een quadcore Tegra 3-chipset. Tijdens onze test vinden we het toestel goed reageren; de prestaties zitten in de middenmoot, achter toestellen als de Apple iPad en Samsung Galaxy Note 10.1. Qua grafische prestaties scoort de Sony juist goed. Het 9,7-inch scherm levert mooie, levendige beelden met een resolutie van 1280 bij 800 pixels, maar haalt het niet bij de nieuwste iPads en Asus-tablets.
Nog een slim designidee: de stereoluidsprekers zijn verplaatst naar de uithoeken onderaan, zodat je de tablet zowel in liggende als staande positie kunt vasthouden zonder de speakers te blokkeren. Vooral bij games en het bekijken van films is dat een serieuze verbetering.

Design is niet het enige uithangbord van deze tablet. Sony profileert zich naast hardwarefabrikant ook als filmstudio, platenlabel, elektronicagigant en dienstenleverancier. Al die facetten komen tot uiting in het aanbod van speciale apps die op de tablet geïnstalleerd zijn. Uiteraard is Sony’s muziekdienst Music Unlimited present, naast een winkel waar je aangepaste PlayStation-games kan aanschaffen.

Sony heeft zijn tablet wederom uitgerust met een infrarood-oog en een app om av-apparaten aan te sturen. De ondersteuning voor apparatuur van allerlei merken is uitstekend en je kan zelfs de infrarood-commando’s van onbekende afstandsbedieningen aanleren. De grote vooruitgang is dat je nu ook macro’s kan samenstellen. Daardoor kan je bijvoorbeeld met één druk op de knop de blurayspeler en tv aanzetten en de tv meteen naar de juiste ingang laten schakelen. Middels een klein icoontje onderaan het scherm kun je te allen tijde snel een mini-remote oproepen, die over de actieve app komt te liggen. Handig!

Sony is trouwens de eerste fabrikant die een tablet voorziet van gebruikersaccounts. Via deze weg kun je ervoor zorgen dat je kinderen enkel apps kunnen openen die jij goedkeurt, of dat ze niet zomaar kunnen surfen op het web. Er zijn maximaal tien profielen instelbaar.

8,0

Ons oordeel

Pluspunten

spatbestendig

universele remote

ouderlijke controle

Minpunten

prestaties van middenklasser

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten