De Sony Xperia S is de eerste smartphone die Sony onder eigen naam uitbrengt, zonder voormalige partner Ericsson. Het is het eerste toestel in de Sony NXT-serie (next gen). De Xperia S is een bijzonder krachtig toestel waarin Sony de nodige moderne technologie heeft samengevoegd.

Op het eerste gezicht heeft het toestel een fraai modern strak uiterlijk, met een kunststof kast en smalle randen naast het scherm. Toch is het hoekige toestel niet bijzonder klein het is nauwelijks kleiner dan de Samsung Galaxy Nexus of de Samsung Galaxy S2. Het meest in het oog springende designkenmerk is een transparant balkje onder het scherm waarop, als de verlichting aangaat de pictogrammen van de drie bedieningsknoppen erboven te zien zijn. Deze balk dient meer de looks dan het gebruiksgemak. De aanraaktoetsen die onder op het scherm geintegreerd zijn moet je op ervaring vinden. De verlichting van het doorzichtige balkje gaat pas aan als je er al op gedrukt hebt. De gevoeligheid van de toetsen valt nogal tegen, zodat je regelmatig twee keer moet drukken.

Zo komen we gelijk op het volgende punt: Sony levert het toestel in eerste instantie met Android 2.3. De update naar Andoid 4 komt in het tweede kwartaal. Wij vinden dat Sony wel laat is met het nu nog uitbrengen van een nieuw toestel zonder Android 4 Ice Cream Sandwich. Het toestel heeft nog de vaste bedieningstoetsen in plaats van de softkeys op het scherm die Android 4 gebruikt.

Display
De Xperia S heeft een 4,3 inch tft-display met een tamelijk hoge resolutie van 1280 x 720 pixels, met de mobile Bravia Engine voor beeldverbetering. Dit is mooi voor een heldere scherpe weergave van foto’s en video. Toch valt buiten de helderheid van het display nogal tegen.
De 1,5 GHz Qualcomm dualcore-processor is snel genoeg voor het weergeven van hd-video en zelfs voor 3D-video op een extern scherm, dat je via hdmi-kunt aansluiten. De benchmark-scores zijn heel goed. Toch, en dat heeft vast met de tuning van de Android-software te maken, is de responsiviteit van de bediening met het aanraakscherm niet optimaal.

Camera
Bijzonder is de nieuwe door Sony zelf ontwikkelde camera voor video en foto-opnamen aan de achterzijde van het toestel. De camera heeft een Exmor-R sensor met maar liefst 12 megapixels en snelle autofocus. De camera heeft een hoge kwaliteit en maakt mooie foto’s en full-hd video-opnamen. Standaard heeft de Xperia de mogelijkheid om panoramafoto’s te maken. De beelden hebben een goed contrast en zijn bijzonder scherp. De kleuren vinden we wel een beetje fel. Onder moeilijke lichtomstandigheden zijn ze ook niet altijd ruisvrij. Toch is deze camera beter dan de camera’s die we bij de meeste concurrenten aantreffen. Het voordeel van de hoge resolutie, is de mogelijkheid om digitaal in te zoomen. Dit gaat met de volumeknop aan de zijkant van de camera. Handig is ook de speciale camerknop voor het maken van de foto's.
Aan de voorkant heeft de Xperia S ook een camera die chatten in 720p hd-formaat mogelijk maakt.

Smart Tags
Zoals veel moderne toestellen heeft de Xperia S near field communcation (nfc) ingebouwd. Omdat nfc-betaalsystemen bij ons nog ver te zoeken zijn, heb je er niet zo heel veel aan. Sony heeft een creatieve invulling weten te geven aan de nfc-functie door het gebruik van Smart tags. Een Smart tag is een muntvormige tag met een nfc-chip ingebouwd. Hou de tag tegen de telefoon totdat hij wordt herkend. Nu zal de Smart tag-app alle acties uitvoeren die je voor die tag hebt gedefinieerd. Dit is handig bijvoorbeeld in de auto, om automatisch de bluetooth-verbinding met een carkit in te schakelen. Of leg een tag op je nachtkastje. Leg de telefoon op de tag en zo wordt bijvoorbeeld automatisch de alarmsignalen uitgeschakeld, wifi uit, of wat je ook maar wilt in of uitschakelen. Je hebt enorm veel vrijheid in het configureren welke acties volgen op het herkennen van een Smart tag.

Software
Sony onderscheidt zich van andere smarphonesaanbieders met een flinke hoeveelheid speciale software op de Xperia. Jammer is dat de aangekondigde software-diensten en onlineshops voor Muziek, Video en Playstationgames nog niet beschikbaar zijn. Die kunnen we dus ook nog niet testen. De Xperia is Playstation certified, wat betekent dat je Playstation one games op het toestel kunt spelen. Uiteraard is de Sony goed in het afspelen van zowel muziek als video. Via een swipe werp je je af te spelen media naar een daartoe geconfigureerd dlna-apparaat, bijvoorbeeld een Sony televisie.
Uiteraard is ook productiviteitssoftware voor het bewerken van documenten beschikbaar. Het verzamelen van berichten van sociale media en e-mail, het synchroniseren van e-mail, agenda en contacten met gmail of exchange, het kan allemaal.

Vaste opslagruimte en accu
De Xperia beschikt over 32 GB opslagruimte, daar zul je het mee moeten doen uitbreiden met de microSD-kaart is er niet bij. De niet verwisselbare accu is goed voor een flinke standby-tijd en beltijd. Tijdens ons testwerk hield het toestel het ruim een dag vol op een acculading en dat vinden wij heel mooi. Bijzonder bij deze Sony is de snellaadfunctie. Zo is de accu in een laadtijd van ongeveer anderhalf uur volledig opgeladen.

NaamSony Xperia SProductcodeIT26i  BesturingssysteemGoogle Android 2.3.7 Schermgrootte (inch)tft, 4,3Schermresolutie1280 x 720Ramgeheugen (MB)1000Interne opslag (GB)32Uitbreidbaar geheugenneeNetwerken (GSM)quadbandNetwerken (draadloos)802.11 b/g/nBluetoothjaNFCjausb/hdmija / jaCamera-resolutie (megapixel) / flits / video12,1 / ja / 1080pVideoconferencingcamera (megapixel)1,3 (720p)Aanraakgevoelig schermjaQwerty-toetsenbordneeGPS-receiverjaBatterijduur spraak (uren)8,5Batterijduur standsby (dagen)7,5ProcessorQualcomm Dualcore 1,5 GHzAfmetingen128 × 64 × 10,6 mmGewicht (grammen)144

7,0

Ons oordeel

Pluspunten

camera

nfc-tags

sony media apps

hdmi

Minpunten

niet optimale bediening met scherm en knoppen

geen microSD

plastic klepjes op aansluitingen

Conclusie

Een bijzonder fraaie en krachtige Android Smartphone met veel toegevoegde functionaliteit. Zeker bij de bediening heeft de Xperia S nog wel wat onhebbelijkheden. Jammer dat het niet direct als Android 4-toestel geleverd wordt....
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten