Sony heeft flink gesleuteld aan de twaalfde versie van Vegas Pro. Er zijn tal van nieuwe functies waar je veel baat bij hebt. Daarnaast is de prijs meer dan gehalveerd, waardoor dit professionele pakket niet zo heel veel meer kost dan menig consumentenpakket.

Direct na het starten valt direct het iets donkere uiterlijk op van de interface en het vernieuwde, frisse design van de Explorer, de plaats waar je naar te importeren bestanden zoekt. Prettig is dat je hier nu de mogelijkheid hebt om terug te bladeren naar eerder bezochte Windows-mappen en je mappen kunt bombarderen tot favoriet, waardoor ze daarna altijd met een muisklik terug te vinden zijn.
Geïmporteerde bestanden zijn te taggen in de Project Media. Er zijn tien slots gemaakt voor veelgebruikte tags, maar het staat je vrij om onbeperkt videobestanden te taggen. Erg goed is dat deze tags worden weggeschreven in een sfl-bestand dat naast het origineel wordt bewaard. Zolang deze twee bestanden bij elkaar blijven staan, kun je altijd gebruikmaken van deze tags, ook als je een nieuw project start. Je zoekt in het zoekvenster op getagde bestanden en bewaart de resultaten nu in een Smart Bin. Die wordt elke keer automatisch bijgewerkt als er nieuwe clips van dezelfde tags worden voorzien.
Om de uitwisseling tussen Vegas Pro-projecten te vereenvoudigen, kun je Bins uit andere projecten eenvoudig importeren. Tevens is het mogelijk om een project te exporteren naar Adobe Premiere Pro, After Effects en Final Cut Pro. Het gaat hier dan wel om ruwe montage met eenvoudige dissolves, want andere effecten worden niet herkend. Het enige wat nog mist, is de ondersteuning voor xmp-metadata. Navraag leert ons dat Sony dat in een volgende versie hoopt te implementeren.
De tijdlijn is overzichtelijker geworden door een aantal visuele verbeteringen. Zo krijgen geselecteerde clips een gele rand en zijn de cliphandels duidelijker zichtbaar, waardoor clipspecifieke acties eenvoudiger te realiseren zijn. Een aantal nieuwe shortcuts maakt het gemakkelijker om clips te trimmen of alleen de audio of video van een clip te trimmen, zodat je snel J- en L-cuts maakt. Gebruik je daarbij de nieuwe Expand Edit-modus, dan schakel je over naar het ouderwetse, maar handige A en B editing. Het is fijn dat je direct te zien krijgt wat er is getrimd en de monitoren automatisch worden gemaximaliseerd.
Als je twee videoclips wat betreft kleur op elkaar wilt afstemmen, kun je gebruikmaken van het Color Match-effect. Dit werkt erg goed. Je geeft aan met welke clip je de kleuren wilt matchen en Vegas doet de rest. Desgewenst pas je zelf nog het een en ander aan. Een erg handige tool is de Masking-optie in het Event Pan/Crop. Met die tool maak je ovale en rechthoekige maskers en koppel je direct een effect aan deze maskers. Binnen enkele handelingen voorzie je op die manier delen van het beeld van effecten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het onherkenbaar in beeld brengen van gezichten of nummerborden. Wat minder handig bij het toekennen van kleureffecten zijn de onmogelijke getalsnotaties die je soms tegenkomt. Het zou prettig zijn als die eens werden omgetoverd naar normale rgb-waarden. De enige vernieuwing in de export is volledige ondersteuning van avchd2.0. Dit betekent dat je 50p-bestanden kunt exporteren met een bitrate van 26 Mbit/s.
Bij de aanschaf van Vegas Pro moet je overigens nu wel opletten welke versie je koopt. De goedkopere Edit-versie wordt namelijk verkocht zonder DVD Architect Pro, waarmee je dvd-menu’s kunt maken. Sony Vegas Pro 12 Edit is de moeite zeker waard. De vernieuwingen zijn waardevol en de prijs is meer dan gehalveerd. Een echte aanrader dus voor iedereen die overweegt om overstappen op een professioneel videobewerkingspakket.

9,0

Ons oordeel

Pluspunten

beter contentbeheer

maskingtool

Minpunten

geen xmp-metadata

afwijkende kleurnotatie

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten