abonneren

Sony Vegas Movie Studio 12

Als je video wilt monteren, dan scheelt het een slok op een borrel als je dat doet met de juiste videobewerkingssoftware. Om je een handje te helpen bij het vinden van dat pakket, bekijken we mogelijke kandidaten waarmee je goed een filmpje kunt monteren.

None

8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • Minpunten

De organisatiemogelijkheden voor videoclips in Sony Vegas Movie Studio zijn beperkt tot het aanmaken van mappen of bins en het geven van kommagescheiden commentaar bij clips. Op dat commentaar kan je vervolgens zoeken. Het commentaar is projectgebonden, dus het is aan te raden altijd vanuit één hoofdproject te werken.

In de trimmer kan je delen van videoclips markeren om ze daarna op de tijdlijn te plaatsen. Als je de selectie naar de tijdlijn sleept met de rechtermuisknop, krijg je daarbij de mogelijkheid om alleen de video of alleen de audio te gebruiken. De trimmer kan je permanent zichtbaar maken naast de tijdlijnmonitor, maar als je eenmaal op de tijdlijn trimt, heeft deze trimmonitor geen functie meer.

Op de tijdlijn kan je verschillende trimtechnieken gebruiken om de beeldwisselingen te verbeteren. Daarvoor is het wel noodzakelijk om verschillende toetsenbordcombinaties te leren, omdat er geen pictogrammen zijn om specifieke trimfuncties te activeren. Bij de normale ripple edit toont de tijdlijnmonitor maar één beeld, terwijl als je de rolling of slip edit gebruikt er wel twee beelden worden getoond. Alleen de ripple edit is met het toetsenbord uit te voeren, via het numerieke toetsenbord.

Sony Vegas Movie Studio beschikt niet over een audiomixer. Toch is dit niet direct een gemis, omdat de schuiven die normaliter in de mixer staan voor elk audiospoor worden weergegeven. De mastermixer is zeer fijn om mee te werken. Deze is schaalbaar en je mag zelf kiezen welke dB-schaalwaardering je wilt gebruiken, zodat je nog preciezer de audio kunt monitoren.

De prestaties van Sony Vegas Movie Studio zijn zeer goed. Nooit hapert de video bij het afspelen en renderen is bijna niet noodzakelijk, omdat de gpu-ondersteuning uitstekend is. Ook in de export zie je die prestaties terug. Het encoderen van de video gaat razend snel door de gpu-acceleratie. Het instellen van de encodeerparameters is eenvoudig en de kwaliteit van de geëxporteerde bestanden is zeer goed.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Video

Tags: Videobewerking, vegas