abonneren

Sony Tablet S

Als we één ding met zekerheid kunnen zeggen van Sony's Tablet S, dan is het dat Apple 'm moeilijk van plagiaat kan beschuldigen. Hij wijkt namelijk flink af van het gangbare tablet-ontwerp.

Sony heeft zijn inspiratie voor het design van de Tablet S duidelijk geput uit een 'opgevouwen tijdschrift'. Dat klinkt misschien vreemd, maar het zorgt er wel voor dat de Tablet S lekker in de hand ligt, met een duidelijke grip en zwaartepunt. Helaas is er fors beknibbeld op bouwmaterialen; de Tablet S voelt wat goedkoop aan en vooral het plastic in de 'knik' ziet er on-Sony-achtig uit. Jammer. Onhandig is dat in deze knik de volume-toetsen en aan/uit-toets naast elkaar zijn geplaatst, zonder duidelijk onderscheid. Je zult dus goed moeten leren welke toets wat doen, anders zet je de hele tijd per ongeluk je scherm uit.

De interne hardware van de Tablet S is weinig verrassend; net als bij de concurrentie gaat het om een dualcore Tegra 2 van nVidia, die gekoppeld is aan 1 GB ram-geheugen en 16 of 32 GB intern flashgeheugen. Het scherm is met een diagonaal van 9,4 inch net wat kleiner dan de gangbare 10,1-inch schermdiagonaal van de Asus Eee Pad Transformer, Acer Iconia A500 en de Samsung Galaxy Tab 10.1, maar het verschil is nauwelijks merkbaar.

Toch heeft Sony een streepje voor heeft op de concurrentie. Apple heeft al bewezen dat het succes van een tablet niet alleen van de hardware afhangt; het gaat juist om de synergie tussen hardware, software en content. De software (Android 3.1) is degelijk, maar vooral inzake content kan Sony natuurlijk zijn spierballen laten zien. De Tablet S zit dan ook boordevol apps die aansluiten bij het multimedia-aanbod van Sony. Denk hierbij aan Qriocity voor muziek en films (in Nederland krijgt deze dienst een andere naam) en Sony's eigen ebookstore, maar ook aan applicaties als Chumby, Crackle (streaming video), Ustream (video broadcasting) en Zinio (tijdschriften). Dat is érg netjes. Sony levert ook applicaties mee om andere Sony-hardware aan te sturen en kan content via DLNA naar andere apparaten in het netwerk sturen.

Interessant is de meegeleverde PlayStation-applicatie. De Tablet S is de eerste PlayStation-gecertificeerde titel, wat betekent dat hier straks dezelfde games op draaien als op de Xperia Play. De games zijn niet alleen via het touchscreen te bedienen, maar Sony staat gamers ook toe hun PlayStation 3-controller te koppelen.

Uiteraard draaien we ook een aantal benchmarks op de Tablet S. Daarbij komen we weinig verrassends tegen; met een Quadrant-score van 1508 ligt de Tablet S op het niveau van andere Tegra 2-tablets. Samsung scoort hier met de Galaxy Tab 10.1 een stukje hoger dankzij de bedrijfseigen processor: 2215. Ook in de GLBenchmark-test moet Sony zijn meerdere erkennen in Samsung. Bij de SunSpider-benchmark (die de web rendering engine test) is het verschil nihil. In dagelijks gebruik zullen deze verschillen overigens niet zwaar merkbaar zijn.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • apart design
  • flink aanbod aan content
  • PlayStation-certified
  • goedkope materialen
  • processor kan vlotter
De Tablet S is per definitie de beste tablet voor hardcore games, al zal Sony het moeilijk krijgen om casual gamers bij Apple weg te trekken.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Tablets

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie