Sony heeft eindelijk zijn dienst in Nederland kunnen uitrollen. Music Unlimited - voorheen ook wel Qriocity - is nu verkrijgbaar in ons kikkerlandje. En daarmee heeft Spotify ineens een hele grote concurrent erbij!

Wat maakt Music Unlimited nu zo uniek. Want willen ze met Spotify gaan boxen, dan moeten ze wel met een unieke eigenschap op de proppen komen. Sony zegt dat de kracht van Music Unlimited zit in het ‘cross platform’ gebruik. Het is mogelijk Music Unlimited te gebruiken op de Playstation 3, PS Vita, Sony TV’s (nieuwe modellen), tablets en smartphones. En natuurlijk de pc via de browser. En aangezien Sony al deze zaken ook zelf maakt, hebben ze direct een grote doelgroep die ze kunnen binden aan de streamingdienst. 

Twee smaken

Er zijn twee abonnementsvormen: de premium-account die 9,99 euro per maand kost. En de basisaccount die 3,99 kost. Dan heb je geen toegang tot de premium-kanalen en kan je ook niet geavanceerd zoeken. Wij vinden het basisabonnement eigenlijk niet zo interessant. De 'instapper' van Spotify biedt eigenlijk meer. 

Kanalen

Uiteraard heeft Sony goed afgekeken bij de concurrenten. Music Unlimited biedt in basis dezelfde bibliotheek als Spotify wat ervoor zorgt dat een zoekopdracht hetzelfde boven water haalt. Dus geen Beatles, Pink Floyd, Metallica of bijvoorbeeld In Rainbows van Radiohead. Dat heeft simpelweg met contracten te maken. 

Naast het simpel zoeken op artiest, album of track, biedt Sony ook Kanalen. Dit zijn een soort super radiokanalen die gebaseerd zijn op een periode (jaren 60, 70, 80, etc), genre (jazz, rap, latin, pop, etc) of een ‘mood’. Sony noemt het laatste SensMe. Bij deze kanalen kan je kiezen voor: energiek, relax, emotional, night, evening, et cetera.

Gelukkig is het ook mogelijk om nummers te ‘liken’ en ‘disliken’. Je stuurt daarbij geen info naar Facebook, maar Music Unlimited kan zo zijn tracklist aanpassen. Dit concept kennen we van Aupeo. We zijn benieuwd of Sony er een soort lerende functie achter heeft gezet. 

Natuurlijk is het ook mogelijk om zelf een kanaal te maken. Dit kan je doen door artiesten toe te voegen aan een kanaal. Sony breidt er zelf ook een tracklist omheen op basis van deze artiesten. Het werkt erg leuk en is een ideale manier om nieuwe muziek te leren kennen. 

Lekker bladeren

De bladerfunctie is bijzonder goed uitgewerkt bij Music Unlimited. Onder deze knop kan je per genre bekijken wat er nieuw en populair is. Start je een nummer, dan start automatisch een kanaal met dat genre. Een kanaal met dus de populaire en nieuwe nummers. Dat hebben we nog niet zo goed geïmplementeerd gezien bij concurrent Spotify.

Het is mogelijk om je eigen bibliotheek te uploaden naar de Sony-cloud. Deze functie zit aardige weggewerkt. En eerlijk gezegd denk en we ook niet dat je het erg gaat missen. Het nut ontgaat ons een beetje.

Om te uploaden, is wat software vereist. Die download Sony automatisch. Na het starten zien we direct een probleem: het kan niet met netwerklocaties overweg. De ‘OK’-knop blijft grijs als we de locatie op de nas aangeven. Daarbij komt dat de software niet met flac overweg kan… of drm-beveiligde muziek, of ogg.

Navraag leert ons dat Sony de bibliotheek van de gebruiker afzet tegen zijn eigen bibliotheek. Staat het niet in Music Unlimited, dan vult Sony de bibliotheek niet aan. Waarom? Dat heeft natuurlijk met rechten te maken. Maar wat is het nut dan precies? Sony meldt dat het uit de bibliotheek favorieten kan destileren die dan gemakkelijk terug te vinden zijn in Music Unlimited. Toch vragen we ons af waarom iemand zijn complete bibliotheek wil uploaden voor het gemakkelijk toegankelijk maken van favorieten. 

Diverse opties

We hebben Music Unlimited op een aantal platforms geprobeerd. We hebben getest op de Playstation 3, een Galaxy Tab 7" een smartphone en in de browser. Opvallend is dat de Playstation-interface er anders uitziet dan die van de rest van de programma's. Tevens werkt deze ook iets minder prettig. Tenminste: zonder toetsenbord. 

Zoals eerder vermeld, werkt Music Unlimited op de pc via een browser. Deze interface is duidelijk het prettigst en het meest uitgebreid. Links staat de navigatie en op het hoofdscherm staan de nieuw toegevoegde albums en artiesten. Samen met de kanalen. Een uitstekend overzicht voor ook minder doorgewinterde pc-gebruikers.

Het enige minpunt aan de interface is dat de titel en artiest slecht te lezen zijn in het blok bovenin. Dat had Sony wat scherper kunnen maken. Ook het doorklikken naar de playlist is wat onduidelijk. Maar goed: details.

Op de tablet en smartphone werken de apps prima. Het inladen gaat wel wat traag merken we. Ook is het niet helemaal duidelijk hoe je de applicatie kan afsluiten. Daar moet Sony nog even aan werken. De navigatie is echter kristalhelder en de streams lopen prima. Ook via 3G.

Aanvullende diensten

De kracht van Sony zit hem in de diensten die nog komen. Er komt nog een video streaming dienst (Video Unlimited) en een aanvulling voor games. Dat heeft als voordeel dat de consument maar één account nodig heeft voor muziek, video en games. Hoeveel de overige diensten gaan kosten, weten we nog niet.

8,0

Ons oordeel

Pluspunten

ondersteunt vele platformen

uitgebreide library

fijne browser interrface

Minpunten

Playstation 3 implementatie werkt matig

clouddienst is nutteloos

Conclusie

Hoewel Sony laat is, zet het bedrijf wel een degelijk pakket neer met een paar voordelen. De browser-applicatie werkt erg goed. Net als de apps voor smartphones en tablets. De Playstation-software valt nog wat tegen. En naar ons idee moet Sony de synchronisatie wat interessanter gaan maken... Nu motiveert het niet om een complete bibliotheek te uploaden. We zijn erg benieuwd naar Video Unlimited. Als dat ook voor een scherpe prijs in de markt komt, heeft Sony een erg interessant pakket!...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten