abonneren

Sonicfire Pro 5 Scoring Edition

Wie regelmatig achtergrondmuziek gebruikt bij videoproducties heeft vast en zeker van SmartSounds gehoord. SmartSounds zijn kleine stukjes muziek die in lengte, tempo en instrumentvariatie zijn aan te passen en die u vervolgens rechtenvrij kunt gebruiken. De SmartSound-plugin, die met verschillende montagepakketten werkt, is gratis te downloaden maar kent z'n beperkingen.
Wie meer mogelijkheden wil om SmartSounds aan te passen of te combineren is aangewezen op Sonicfire Pro Scoring Edition.

Express Track

De Scoring Edition bestaat uit twee onderdelen. In het bewerkingsgedeelte kunt u de SmartSounds importeren, bewerken en combineren terwijl u met Express Track op verschillende manieren kunt zoeken naar SmartSounds. Express Track, dat ook los verkrijgbaar is, krijgt u gratis als u één van de honderden cd's met SmartSounds koopt en is vergelijkbaar met de plugin die wordt gebruikt in onder meer Adobe Premiere en Corel VideoStudio. Door deze oplossing kunt u nu ook, zonder dat uw videobewerkingspakket de plugin ondersteunt, gebruik maken van SmartSounds. De zoekmogelijkheden van Express Track zijn verruimd. Met Sensory Search kunt u muziek vinden die lijkt op een nummer dat u hebt gehoord. U kunt aangeven of de muziek sneller of langzamer moet zijn of u muziek wilt zoeken met dezelfde of juist andere instrumenten. Nieuw is de optie om met de muis een ritme aan te geven door er herhaaldelijk op te tappen. De tapsnelheid bepaalt het tempo van de muziek. Nauwkeurig is het niet, maar het komt in de buurt.

Tegenwoordig zijn er SmartSounds-cd's beschikbaar met verschillende muzieklagen waarmee u kunt bepalen in welke stemming een SmartSound moet worden afgespeeld, bijvoorbeeld als achtergrondmuziek of als muziek bij een dialoog. Ook deze zoekmogelijkheden zijn opgenomen in Express Track. U selecteert eerst op Music Multi Layer-disc en daarna kunt u aangeven welke van de elf stemmingen u wenst te gebruiken.

Lagen exporteren

In Express Track kunt u een exacte tijd opgeven voor de lengte van de SmartSound en een preview beluisteren. Daarna kunt u de muziek importeren in de Scoring Edition voor verdere bewerking of exporteren. De vernieuwingen van de exportmogelijkheden zijn geweldig. U kunt de SmartSound in z'n geheel opslaan, maar u kunt ook de verschillende instrumentlagen als aparte bestanden opslaan, zodat u ze individueel kunt gebruiken in uw montage. Op die manier kunt u zelf bepalen wanneer instrumenten starten en met welk volume. Express Track exporteert direct naar verschillende programma's als Premiere Pro, Sony Vegas Studio of Adobe Flash.
De geïmporteerde muziek is in het bewerkingsgedeelte tot in detail aan te passen. Iedere SmartSound is opgebouwd uit verschillende segmenten. Al deze kleine stukjes muziek kunt u verplaatsen, toevoegen of verwijderen om zelf iets nieuws te componeren. U kunt dit zelfs doen terwijl u de video afspeelt. Helaas is Sonicfire nog niet in staat om high definition-video af te spelen.

Om te bepalen wanneer de muziek harder of zachter moet, kunt u Spots aangeven in de video. U geeft het gewenste tempo op en Sonicfire selecteert dan de muziek. De laatste opmerkelijke vernieuwing is de Timing Control. Hiermee kunt u beats in de Smartsounds exact gelijk krijgen met gebeurtenissen in de video. Dit doet u door de keyframes voor de beats te verslepen met de muis. De gehele track wordt vervolgens aan die verplaatsing aangepast. U kunt ook bepaalde gedeelten op slot te zetten, zodat deze niet mee veranderen.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • goede zoekfunctie
  • fantastische exportmogelijkheden
  • veel vrijheid in aanpassen van muziek.
  • geen ondersteuning in Sonicfire voor hd-video
Met Sonicfire Pro 5 Scoring Edition zet u in een handomdraai goede muziek onder uw videomateriaal voor een redelijke prijs.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Video

Tags:

Laatste reactie