SGH-i620

De Samsung SGH-i620 is de nieuwste smartphone in de Ultra Messenging Series van Samsung, en is nauw verwant aan de reeds langer verkrijgbare SGH-i600. Met de i620 mikt Samsung op mensen die naast bellen ook regelmatig gebruik willen maken van mobiel internet.
8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • Minpunten

Uiterlijk en bediening

De SGH-i620 is een slider model, dat over een uitschuifbaar qwerty toetsenbord beschikt. In dichtgeklapte toestand is het toestel geblokkeerd, en kunnen alleen telefoontjes aangenomen worden. In uitgeklapte toestand komt er een volledig qwerty toetsenbordje tevoorschijn.

De vorm van de smartphone is kort, breed en een beetje aan de dikke kant. Het toestel is minder groot dan de SGH-i600, maar wel een stuk dikker en ook iets zwaarder. Dit is te danken aan de forse batterij die Samsung heeft toegevoegd, waarschijnlijk met het oog op de 3G netwerkverbinding, die doorgaans veel meer stroom verbruikt dan het de wat langzamere GPRS verbinding. Gelukkig wordt een tweede dunnere batterij meegeleverd voor mensen die enkel GSM en GPRS gebruiken, deze maakt het toestel een stukje dunner en lichter.

Het toestel ligt erg goed in de hand, en de bediening van het qwerty toetsenbord gaat prima met twee duimen. De toetsjes zijn wel aan de kleine kant, dus enige gewenning is vereist. De SGH-i620 beschikt verder over een scrollwiel, dat handig is als de telefoon met één hand bediend wordt. Het scrollwiel, dat zich qua bediening enigszins laat vergelijken met het wiel op een Apple iPod is met name handig om door de menu-functies heen te bladeren, of om door lange internetpagina’s te scrollen.

De standaard functietoetsen bovenop de telefoon zijn aanraakgevoelige vlakjes in plaats van echte knoppen. Hoewel deze er stijlvol uitzien zijn ze in de praktijk te gevoelig, waardoor het te gemakkelijk is om de verkeerde toets aan te raken tijdens het gebruik. De “terug” knop bovenop de telefoon moet dan ook veelvuldig gebruikt worden om terug te gaan naar de applicatie waarin je bezig was als je vinger tijdens het bedienen per ongeluk de verkeerde toets raakt.

De i620 beschikt over twee camera’s. Aan de achterzijde is een 2 megapixel fotocamera aanwezig waarmee heel behoorlijke foto’s en kleine filmpjes gemaakt kunnen worden. Aan de voorkant zit een VGA camera om mee te kunnen beeldbellen, indien de provider dit ondersteunt.

Connectiviteit

De SGH-i620 is een volwaardige 3G telefoon, en ondersteunt naast tri-band GSM en GPRS ook het veel snellere UMTS en HSDPA. Uiteraard heeft het toestel ook Bluetooth aan boord, maar helaas geen WiFi. De telefoon is daarom met name geschikt om te gebruiken met een flat-fee mobiel internet abonnement, dat tegenwoordig bij de meeste providers te krijgen is vanaf zo’n 10 euro per maand voor een GPRS of UMTS abonnement met beperkte snelheid. Om met deze telefoon gebruik te kunnen maken van de maximale snelheid die UMTS of HSDPA kan bieden moet momenteel nog wel diep in de buidel getast worden, deze abonnementen zijn pas beschikbaar vanaf zo’n 50 euro per maand.

Software en mogelijkheden

De SGH-i620 draait op Windows Mobile 6 (Smartphone Edition), en is voorzien van een flink aantal meegeleverde applicaties. Vreemd genoeg ontbreken de standaard mobiele versies van Word, Excel en Powerpoint. In plaats daarvan wordt er een set documenten viewers van ClearVue meegeleverd, waarmee PDF, Word, Excel en Powerpoint bestanden bekeken kunnen worden. Ondanks het feit dat er dus geen nieuwe bestanden gemaakt kunnen worden op de telefoon werken de meegeleverde viewers uitstekend, en geven de documenten goed weer op het QVGA scherm.

Voor mobiel internet beschikt de SGH-i620 over twee browsers, de standaard Internet Explorer en Opera Mobile 8.65. Met name de Opera browser werkt erg goed, en is in staat om de meeste websites volledig weer te geven, zij het dat hierbij veel gescrolled moet worden. Verder beschikt het toestel over Windows Live Messenger voor het chatten en Outlook e-mail voor het synchroniseren met Outlook op de desktop pc, of het uitlezen van POP-mail accounts. Voor het bijhouden van nieuwsheadlines wordt een handige RSS-lezer meegeleverd.

Voor entertainment is de mobiele versie van Windows Media Player beschikbaar, waarmee zowel MP3 en WMA files beluisterd kunnen worden via de meegeleverde (bedrade) headset of de ingebouwde stereo speakertjes.
Videobestanden in het WMV of MPG formaat en streaming video in het WMV-formaat worden ook ondersteund. Op het heldere scherm van 320 x 240 pixels ziet dat er overigens uitstekend uit.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Compact en stijlvol voor een smartphone
  • Scrollwiel werkt handig
  • Optimale 3G ondersteuning
  • Bediening van de aanraakgevoelige toetsen wat onhandig
  • Standaard mobiele versies van Word, Excel en Powerpoint ontbreken
  • Toestel is een beetje dik en zwaar
  • Geen Wifi ondersteuning
Met de SGH-i602 levert Samsung de ideale smartphone voor mensen die in de eerste plaats een compacte en stijlvolle telefoon willen hebben en die daarnaast ook regelmatig gebruik willen maken van alle extra functionaliteit die een smartphone kan bieden. Zakentijgers die veel communiceren via tekstberichten en e-mail zijn qua bedieningsgemak beter af met de Samsung SGH-i600 of een BlackBerry, maar de gemiddelde consument zal ruim genoeg hebben aan de functionaliteit die de SGH-i602 te bieden heeft.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Smartphones

Tags: